Ledarkommentar

Domkyrkoklangen fick lokal förankring

I snart hundra år har kyrkklockorna ringt in det nya året i Sveriges radio.

Om två år har ett sekel gått sedan Riksradion, numera Sveriges Radio, inledde nyårstraditionen att låta landets domkyrkoklockor ringa in det nya året.

Att det skulle bli lite förändringar rörande nyårsvakan i SR stod klart inför förra årsskiftet, då Christofer Murray, som under 40 år varit nyårsvärd (och som tog vid efter drygt 50 år med radio­legenden Sven Jerring), skulle ersättas.

Med Murray försvann hälsningar till specifika grupper, såsom svenskar i tjänst i utlandet, inte minst missionärer och FN-soldater. Med Eva Toivonen som ny nyårsvärd togs även tröstens ord bort till sjuka, ensamma och sörjande. Likaså det inkännande om att ”du som har en tung och bitter tid bakom dig och känner förtvivlan i nyårsnatten, till dig går en förhoppning om att det nya året, trots det, ska bli ett bättre år”.

Omtankens ord eller hälsningarna kom inte tillbaka detta nyår heller; det opersonliga bestod. 

Dock blev det nya greppet lyckat att låta olika SR-program eller regionala redaktioner få presentera ”sin” domkyrka, exempelvis Radio Skaraborg med Skara domkyrka eller Vetenskapsradion Uppsala-domen.

Så vanns en starkare lokal förankring runt om i landet kring domkyrkorna när de ringde in 2024. 

Powered by Labrador CMS