Ledarkommentar

Civilsamhället måste försvara människo­värdet

Förra veckan hölls ett seminarium i riksdagshuset om dödshjälp.
Förra veckan hölls ett seminarium i riksdagshuset om dödshjälp.
Publicerad Uppdaterad

Civilsamhällets, inklusive kyrkors och samfunds, betydelse för att skapa sammanhållning och uttrycka viktiga opinioner och grundläggande värden för ett gott samhälle, kan aldrig underskattas. Extra viktigt blir detta i tider av låga och fallande medlemstal i de politiska partierna.

Just därför är exempelvis det seminarium i riksdagshuset dit riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) förra veckan bjöd in föreningen Kristna läkare och medicinare (KLM) samt stiftelsen Familjen först, så angeläget.

Det kan inte nog understrykas att ett civiliserat samhälle, med det lika, unika, absoluta och okränkbara människovärdet i centrum, aldrig kan gå i den riktning som Kanada, Schweiz, Benelux­länderna och en del amerikanska delstater gjort – med laglig eutanasi, alltså läkarassisterade självmord på patienter. 

Precis det som Kristna läkare och medicinare ihop med Familjen först pekade på och allvarligt varnade för under deras gedigna föreläsningar. I stället slogs återigen fast att sjukvårdens uppgift fortsatt är att bota, lindra och trösta patienter. Inte att avliva dem. 

Powered by Labrador CMS