Debatt
Buddismen är en religion och mindfulness bygger på buddism
Att buddismen är en religion är lika självklart som att mindfulness bygger på buddism. Det skriver Gertrud Storsjö, författare till Budda eller Kristus, efter att en utbildare i mindfulness i Region Jönköping förnekat att buddism är religion.
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Den meditationsmetod som mindfulness bygger på är Vipassanametoden.
I Världen idags artikel om mindfulness i Habo-skolor (29/1) hävdar Region Jönköpings ansvariga utbildare inom mindfulness att buddismen inte är någon religion. Men hon har självklart fel i detta. Att buddismen är en religion är lika självklart som att mindfulness bygger på buddism. Mindfulness är i själva verket det sjunde steget om ”rätt uppmärksamhet” i Buddas tes i den åttafaldiga vägen som mindfulness bygger på.
Den första som kom till Norden med mindfulness var Jon Kabat Zinn, en molekylärbiolog i Massachusetts i USA. På 1970-talet kom han i kontakt med buddismen och buddistisk meditation. Han konverterade till buddismen och började samarbeta med den tibetanske buddistmunken Dalai Lama i dennes Life and Mind Institute.
Kabat Zinn startade ett meditationsprogram för kroppsligt sjuka patienter som kallas Mindfulness-Based Stressreduction (MBSR) De som vill bli instruktörer i den metoden och få Kabat Zinns auktorisation måste anamma Buddas lära om lidande.
En av de pionjära svenska språkrören för mindfulness, professor Åsa Nilsonne, Karolinska Institutet, skriver i boken Vem är det som bestämmer i ditt liv (sid 16): ”Här har andlighet och psykoterapi plötsligt blivit kollegor i samma bransch – utifrån vitt skilda perspektiv erbjuder de båda redskap för att hantera livet. Tidvis har de varit bittra rivaler…..
Psykolog och psykoterapeut Anna Kåver skriver i boken Att leva ett liv inte vinna ett krig (s. 15–16): ”… Mindfulness har influenser från österländsk meditationskonst. Man kan beskriva det som en gammal österländsk filosofi i en ny kontext….”
Den meditationsmetod som mindfulness bygger på är Vipassanametoden (Insiktsmetoden). Den bygger på en metod som kallas Calm meditation i ett antal steg som i slutändan leder till bland annat mottagande av övernaturliga förmågor. Genom den fortsatta Vipassanametoden ska man bland annat komma till insikt om ”icke jag” och en lycksalig upplevelse av den i buddismen centrala platsen Nirvana.
Buddas syn på lidande var att lidande kommer från vår önskan att tro att vi är en permanent individ med själ. Enligt Budda är vi bara fem olika egenskaper som han kallar för Skandhas och som seglar omkring i tillvaron: nämligen kropp, vilja, känsla, medvetande och uppfattning.
Allt detta skiftar i människan och därför finns inget fast, permanent ’jag’ enligt Budda. Därför ska meditationen leda till insikt om ”icke jag”.[1] Mindfulnessmeditationen följer de första stegen i Vipassanameditationen: Fokus på kroppen, andning, känslor, tankar.
Eftersom mindfulness är så införlivad i buddismen så vill efterföljare till mindfulness-pionjärerna bortförklara det med att buddism bara är en filosofi. Men försök att säga till en buddist som ligger framstupa i tillbedjan av någon av buddismens gudar och andar att ”det här är ju bara en filosofi.”
De söker hjälp och frälsning från någon övernaturlig kraft för att kunna klara av livet med dess utmaningar. Därför blev Buddas teser om de fyra nobla sanningarna om lidande och levnadsreglerna i den åttafaldiga vägen så småningom, av hans efterföljare i många av de olika buddistiska sekterna, utvecklad till en fullskalig religion med frambärande av offer och tillbedjan av gudar och andar.