Opinion

Brottmålsdomstolen i Haag ger sig på Israel – än en gång

En person med en palestinsk flagga utanför den Internationella brottmålsdomstolen i Haag deltar i en manifestation 2019 för att förmå ICC att åtala Israel för krigsbrott. Nyligen annonserade ICC att man beslutat att påbörja en sådan undersökning, skriver Christina Toledano Åsbrink.
En person med en palestinsk flagga utanför den Internationella brottmålsdomstolen i Haag deltar i en manifestation 2019 för att förmå ICC att åtala Israel för krigsbrott. Nyligen annonserade ICC att man beslutat att påbörja en sådan undersökning, skriver Christina Toledano Åsbrink.
Publicerad Uppdaterad

I praktiken innebär detta bland annat att israeliska civila judar som till exempel bor i de judiska kvarteren i Gamla stan i Jerusalem skulle anses vara krigsförbrytare och arresteras ...

År 2002 etablerades den Interna­tio­nella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) för att kunna åtala individer för bland annat folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. På detta sätt skulle man kunna komma åt fruktansvärda diktatorer, militärer och terrorister i de länder som skrivit på Romstadgan, som i sig är den legala basen för ICC.

Ett fint mål för en fredligare värld, skulle man kunna tro. Men icke!

Exemplen är många på hur det faktiskt inte är så, men tydligast blir det när man jämför hur domstolen har behandlat de två grannländerna Syrien (en diktatur) och Israel (en demokrati).

Syrien har under de senaste femtio åren styrts med järnhand av den skoningslösa familjen Assad, vars nuvarande regent Bashar al-Assad har slaktat hundratusentals civila av sin egen befolkning med hjälp av gas, bomber och tortyr. Bashar går öppet och ogenerat i sin fars fotspår – och detta utan ett knyst från ICC.

När det gäller det demokratiska landet Israel är det naturligtvis ett helt annat ljud i skällan från ICC. I motsats till tystnad bullrar det.

Nyligen annonserade ICC att man beslutat att påbörja en undersökning som anklagar Israel för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter, och detta då Israel försvarat sig mot terrorism, bombning av civila, miljöförstöring som terrormetod samt att judar bor i Samarien och Judéen. Hur är det möjligt?

Jo, bland annat genom att FN och många av världens länder erkänt Palestina som en form av stat, utan att det är det. Enligt Montevideo­konventionen, som är basen för det som i dag definieras som en stat, krävs att en stat har en fast befolkning, tydliga och erkända gränser, regering samt förmåga att ingå relationer med andra länder.

Palestinierna uppfyller knappt det första kravet.

Men, som en kvasi-stat kunde palestinierna ansöka om medlemskap i ICC, vilket i sin tur gav dem rätt att söka åtal mot individer som begår ovan nämnda brott – vilket de gjorde gentemot Israel och dess befolkning. Israel har dock inte skrivit på Romstadgan och är därför inte en del av ICC.

Detta har ICC helt ignorerat å palestiniernas vägnar. För­vå­nande? Knappast!

Palestinierna menar att Israel under kriget vid Gazaremsan 2014 begick krigsbrott, då landet försvarade sig efter månader av attacker från terrororganisationen Hamas i Gaza. De menar också att judiska civila som bor i Samarien och Judéen är krigsförbrytare, eftersom de är bosättare.

ICC håller med, och palestiniernas anklagelser accepteras som relevanta nog för att påbörja en undersökning. Alltmedan massmördaren Bashar al-Assad i Syrien sover lugnt.

I praktiken innebär detta bland annat att israeliska civila judar som till exempel bor i de judiska kvarteren i Gamla stan i Jerusalem skulle anses vara krigsförbrytare och arresteras, eftersom de befinner sig i ”kvasi-staten” Palestina (enligt ICC och palestinierna); samt att israeliska soldater som någon gång satt sin fot i Samarien och Judéen skulle kunna anklagas för krigsförbrytelser och fängslas så fort de lämnar israeliskt territorium.

ICC har struntat i så många lagar, och därmed brutit mot dem, när det gäller fallet med Israel att jag inte får plats att räkna upp eller förklara dem här. Kontentan är dock att ”goda intentioner” åter­igen missbrukats.

Själv är jag inte på något sätt förvånad över att ytterligare ett internationellt organ ger sig på Israel. Att ge sig på en individuell jude är ju inte längre accepterat, det anses faktiskt av de flesta vara ganska frånstötande. Men att ge sig på Israel och sionismen är helt okej.

Man kan säga att Israel har blivit världens jude. Det går alltså att kalla sig fredsälskare, men fortfarande hata ett land och dess judiska befolkning utan att anse sig vara antisemit. Vilket hyckleri.

Powered by Labrador CMS