Opinion

Avskyvärd terror i Guds namn

Den 4 februari dömde ICC den före detta barnsoldaten Dominic Ongwen för krigsbrott.
Den 4 februari dömde ICC den före detta barnsoldaten Dominic Ongwen för krigsbrott.
Publicerad Uppdaterad

Reportaget om Uganda i detta nummer (se sid 10–12) visar på komplexiteten i de folkliga reaktionerna på plats i det östafrikanska landet efter utslaget i Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) nyligen. 

Det saken gäller är fängelsedomen mot en av krigsherrarna, ursprungligen barnsoldat, i den terrorgrupp som kallat sig ”Lord's Resistance Army”, eller LRA (på svenska ”Herrens motståndsarmé”). 

Som den lokale biskopen i artikeln inskärper har LRA uttryckligen handlat efter totalt motsatta principer jämfört med Guds ord i Bibeln och de tio budorden. År efter år av övergrepp visar att terrorgruppens ledare ägnat sig åt en osedvanligt grym maktutövning mot civilbefolkningen i Uganda.

För såväl den lokala kristendomen i Uganda som de kristna kyrkorna världen över är det extra tragiskt och stötande när bestialiska terrorhandlingar på ett totalt omoraliskt sätt försöker motiveras i Herren Guds namn.

Händelsen visar också på det etiska dilemma som uppstår när oskyldiga barn rövas bort och blir massmördare, som till slut måste sona sina brott.

Powered by Labrador CMS