Debatt

Är nästa steg att åtalas för att be för sjuka?

Att någon med homosexuell läggning och denna sexualetik söker förbön för en förändrad läggning är en parallell till att någon med rörelsehinder kommer och söker förbön för fysiskt helande, menar skribenten och avvisar idén om att kriminalisera frivillig förbön. Foto: Claudine Chausse Photographe/Lightstock

Att kriminalisera förbön för personer med rörelsehinder eller en viss sexuell läggning vore förödande för religionsfriheten. Det fastslår Ola Samnegård, författare, själv rörelsehindrad och fellow vid Claphaminstitutet.”Lösningen är istället att de som känner sig kränkta av förekomsten av sådan förbön har full rätt att ej befatta sig med det”, skriver han i ett debattinlägg.

Publicerad Uppdaterad

En man på Malta åtalas nu för omvändelseterapi för personer med homosexuell läggning. Denna rättsprocess kan bli vägledande för hela EU, då målet mycket väl kan nå Europadomstolen. Sverige har flera gånger utrett frågan om kriminalisering eller försvårande av omvändelseterapi. Hittills har något sådant dock inte genomförts, och den senaste utredningen från i somras är avrådande, men fortfarande ute på remiss.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS