Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Youtube kommer rensa bort många videor helt och hållet, men de ska också se till att vissa inlägg får en mer nedtryckt plats. Foto: Richard Vogel

Youtubes nya policy: Rensa bort alla anti-vaccinbudskap

Youtube har på ett år tagit bort 130 000 inlägg om vaccin mot covid-19 som plattformen bedömt innehålla skadliga lögner och desinformation. Nu tar nätbjässen ett steg till och inför samma policy även för inlägg om andra vaccin.

Nyheter · Publicerad 10:00, 6 okt 2021

I den Google-ägda videoplattformen Youtubes nya ”policy för felaktig information om vaccinering” listas sådant innehåll som nätjätten anser vara ”skadlig felaktig information om aktuella godkända och administrerade vacciner”.

Det innehåll som Youtube enligt sin policy nu ska ta bort är bland annat sådant som handlar om att vaccin orsakar kroniska biverkningar ”utöver de ovanliga biverkningar som rapporterats av hälsomyndigheter”, att vaccin inte förhindrar att personer överför eller smittas av sjukdomen samt innehåll ”som ger en felaktig framställning av ämnena i vaccinerna”.

Det framgår dock inte om Youtube även kommer att ta bort information från exempelvis Folkhälsomyndigheten, som uppger att det är möjligt att bli sjuk och smitta andra trots vaccination mot covid-19.

– Detta går längre än vad vi redan gör, säger Matt Halprin, vice vd på Youtube, på en digital pressträff med journalister och faktagranskare.

– Vi utvidgar vår policy och förbjuder desinformation om vaccin som för närvarande ges och som är bekräftade som både godkända och effektiva av lokala hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen (WHO), tillägger han.

Det bör dock påpekas att de vaccin mot covid-19 som för närvarande används endast har ett villkorat godkännande i EU. Enligt Läkemedelsverket innebär det bland annat att särskilda uppföljningsstudier ska göras efter att vaccinerna har börjat användas.

Det nya regelverket gäller från och med onsdag. Men det kommer ta lite tid innan det får fullt genomslag, enligt Halprin.

Som exempel på inlägg som kommer tas bort nämner Halprin påståenden om att godkända vaccin skulle orsaka autism, cancer, infertilitet eller att vaccinet skulle innehålla så kallade mikrochip.

Youtube vidhåller att bortrensningen inte kommer att kväsa vetenskaplig debatt och diskussion. Det kommer fortfarande att gå bra att publicera inlägg om vaccinprogram, vaccinförsök och historiska med- och motgångar för vaccin, uppger man. Det ska även gå bra att publicera personliga erfarenheter av vaccin så länge inläggen inte bryter mot Youtubes allmänna riktlinjer om ”skadliga publiceringar”.

Användare kan dock stöta på patrull om det finns ett mönster på Youtube-kanalen i fråga som syftar till att skapa motstånd mot vaccineringar.

Youtube har under pandemin tagit bort över en miljon inlägg med vad företaget anser vara desinformation och falska påståenden om covid-19, enligt Halprin. Omkring 130 000 av dem har handlat om vaccin.

Redan före pandemin var det förbjudet att sprida ”medicinsk desinformation” på Youtube – exempelvis i form av inlägg där det sprids vilseledande påståenden om obekräftade huskurer mot allvarliga sjukdomar.

Halprin medger att det alltid kommer att vara är en svår balansgång för Youtube när principen om yttrandefrihet ställs mot behovet att rensa ut skadliga inlägg.

– Men i grunden är vi en öppen plattform, hävdar han.

Parallellt med utgallringen satsar Youtube på att lyfta fram vaccininformation från vad man anser vara pålitliga källor, medan inlägg som ligger i gråzonen får en nedtryckt plats.

Detta går längre än vad vi redan gör.