Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Religiösa ledare behöver hållas hårdare av statsapparaten, menar Kinas president Xi Jinping. Foto: Li Gang/Xinhua/AP/TT

Xi Jinping: Kinas kontroll av religionen måste öka

I ett tal förklarade Kinas president att landet kommer att fortsätta främja så kallad sinifiering av religionen och fokusera på ökad kontroll på internet. Detta skedde när det kinesiska kommunistpartiet första gången på fem år höll en nationell konferens om religiöst arbete.

Nyheter · Publicerad 16:00, 15 dec 2021

Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post konstaterar att USA så sent som förra månaden förklarade Kina som ett av flera speciellt bekymmersamma länder när det gäller brott mot religionsfriheten, och att Kina just nu kritiseras brett för undertryckande kontroll av både muslimer och kristna.

Utifrån president Xi Jinpings syn på saken är dock landet knappast färdigt med den så kallade sinifiering som inleddes 2015, och som innebär krav på att religionsutövandet i landet ska anpassas till kinesisk kultur och stå emot påverkan från utlandet.

– Kina måste hålla fast vid inriktningen att sinifiera religionen, insistera på att förena de religiöst troende massorna runt partiet och regeringen, sade Xi Jinping i sitt tal till konferensen.

Presidenten förklarade att religionen måste anpassas till det faktum att Kina är ett socialistiskt land, och att den inte bör blanda sig i vare sig utbildningsangelägenheter eller det sociala livet i landet.

Kina fick redan 2018 en förordning som syftar till att begränsa spridningen av religiös information via internet, och Xi Jinping menar att statens handhavande av religionsrelaterade angelägenheter på internet behöver stärkas.

Religiösa ledares roll för att få Kinas religiösa att inordna sig i ledet var ytterligare ett ämne som togs upp i presidentens tal, där han betonade att ledarna bör bli bättre på att utbilda sig och utöva självdisciplin, och att de bör hålla ögonen på sina församlingar.

Därtill menade presidenten att ledarna, i sin tur, behöver hållas hårdare av statsapparaten.

– Det är nödvändigt att förbättra den demokratiska övervakningen av religiösa ledare, och driva på för att lagen ska tillämpas när det gäller religiöst arbete, sade Xi Jinping.

Kina måste hålla fast vid inriktningen att sinifiera religionen, insistera på att förena de religiöst troende massorna runt partiet och regeringen.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier