Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Religiösa ledare behöver hållas hårdare av statsapparaten, menar Kinas president Xi Jinping. Foto: Li Gang/Xinhua/AP/TT

Xi Jinping: Kinas kontroll av religionen måste öka

I ett tal förklarade Kinas president att landet kommer att fortsätta främja så kallad sinifiering av religionen och fokusera på ökad kontroll på internet. Detta skedde när det kinesiska kommunistpartiet första gången på fem år höll en nationell konferens om religiöst arbete.

Nyheter · Publicerad 16:00, 15 dec 2021

Den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post konstaterar att USA så sent som förra månaden förklarade Kina som ett av flera speciellt bekymmersamma länder när det gäller brott mot religionsfriheten, och att Kina just nu kritiseras brett för undertryckande kontroll av både muslimer och kristna.

Utifrån president Xi Jinpings syn på saken är dock landet knappast färdigt med den så kallade sinifiering som inleddes 2015, och som innebär krav på att religionsutövandet i landet ska anpassas till kinesisk kultur och stå emot påverkan från utlandet.

– Kina måste hålla fast vid inriktningen att sinifiera religionen, insistera på att förena de religiöst troende massorna runt partiet och regeringen, sade Xi Jinping i sitt tal till konferensen.

Presidenten förklarade att religionen måste anpassas till det faktum att Kina är ett socialistiskt land, och att den inte bör blanda sig i vare sig utbildningsangelägenheter eller det sociala livet i landet.

Kina fick redan 2018 en förordning som syftar till att begränsa spridningen av religiös information via internet, och Xi Jinping menar att statens handhavande av religionsrelaterade angelägenheter på internet behöver stärkas.

Religiösa ledares roll för att få Kinas religiösa att inordna sig i ledet var ytterligare ett ämne som togs upp i presidentens tal, där han betonade att ledarna bör bli bättre på att utbilda sig och utöva självdisciplin, och att de bör hålla ögonen på sina församlingar.

Därtill menade presidenten att ledarna, i sin tur, behöver hållas hårdare av statsapparaten.

– Det är nödvändigt att förbättra den demokratiska övervakningen av religiösa ledare, och driva på för att lagen ska tillämpas när det gäller religiöst arbete, sade Xi Jinping.

Kina måste hålla fast vid inriktningen att sinifiera religionen, insistera på att förena de religiöst troende massorna runt partiet och regeringen.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10