Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

Våg av judehat drar fram genom Europa

Samtidigt som konflikten mellan Israel och terrorgruppen Hamas trappats upp den senaste veckan har hatet mot judar exploderat runt om i världen. Våld mot judar och attacker på judiska gravplatser och synagogor rapporteras från flera länder och grov antisemitism sprids på gator och i sociala medier med uppmaningar om att utrota Israel och våldta judiska kvinnor.

Nyheter · Publicerad 12:55, 17 maj 2021

I London körde flera bilar draperade i palestinska flaggor igenom områden där många judar bor och från bilarna ropades det ut antisemitiska slagord, bland annat om våldtäkt på ”judarnas döttrar”.

Fyra personer arresterades senare av polis och agerandet har fördömts av bland andra premiärminister Boris Johnson, men flera bedömare kopplar det inträffade till de många anti-israeliska demonstrationerna som ägt rum runt om i Storbritannien under helgen.

En 97-årig Förintelseöverlevande kvinna i Storbritannien har på sitt helt opolitiska konto på videoappen Tiktok de senaste dagarna fått motta kommentarer som ”Glad Förintelse” och ”Frid över Hitlers minne”.

I Nederländerna rapporteras om flera antisemitiska attacker och skadegörelse, bland annat mot judiska gravplatser och judiskt ägda restauranger i Amsterdam.

Vid demonstrationer i landet har talibanernas flagga synts, liksom budskap om att utplåna Israel och ersätta hela området med ett kalifat.

I flera tyska städer har synagogor vandaliserats och demonstranter har bränt israeliska flaggor, något som landets inrikesminister Horst Seehofer lovat att man inte kommer att tolerera.

I Berlin kastades en smällare mot en israelisk journalist i direktsändning för att denne talade hebreiska.

Från Kanada kommer rapporter om flera antisemitiska attacker, och videoklipp på sociala medier visar hur flera palestinaaktivister ger sig på och misshandlar en äldre judisk man i samband med en demonstration. En ung judisk kvinna ska enligt egen utsago ha utsatts för sexuellt övergrepp när hon försökte försvara mannen.

I USA sprids antisemitismen också av kända personer. En är modellen Bella Hadid med över 42 miljoner följare på Instagram. Hon har palestinskt påbrå och medverkade nyligen i en demonstration där det skanderades att ”Palestina ska vara fritt, från floden till havet”. Detta är en känd antisemitisk ramsa som handlar om att utplåna Israels existens.

Från israeliskt håll har man kraftfullt fördömt att Bella Hadid tycks vilja ”kasta judarna i havet”.

Också i Sverige har grovt judehat fått ny spridning. Expressen har rapporterat om en pro-palestinsk manifestation i Malmö där det förekommit ”hot och missaktning mot judar och judendomen”.

Flera personer vittnar om att antisemitismen florerar fritt i sociala medier, bland annat på ljudchattforumet Clubhouse. 

Journalisten Sofie Löwenmark, från sajten Doku, beskriver på Twitter utvecklingen som ett stort mörker.

”Det spys ut judehat och önskemål om rena folkmord dagarna i ända. Att ha Hitler som profilbild tycks vara helt i sin ordning.”

Hon berättar att det förekommer uttryck som att ”alla Israelvänner ska slaktas på torget”.

Också Negar Adele Josephi, tidigare reporter på Ekot, vittnar om extremt hat mot judar och frågar sig varför det inte hörs mer om detta i medierna.

”Det här pågår i många länder. Inte bara Sverige. Jag får rapporter från judar i många länder. Skäms, Europa. Ni gasade över 6 mille varav 1 1/2 miljoner barn. Ni gör utställningar om överlevande och delar svartvita bilder på judiska barn som mördades. Och så tillåter ni det här.”

Skäms, Europa. Ni gasade över 6 mille varav 1 1/2 miljoner barn. Ni gör utställningar om överlevande och delar svartvita bilder på judiska barn som mördades. Och så tillåter ni det här.

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier