Vänsterpartiet

V-politiker uttrycker Israelhat på svenska gator – vill se soldater dö

Denna propalestinska sammankomst i Karlskrona, som ägde rum den 18 november, är ett av många liknande arrangemang som V-politikern Kristofer Lundberg annonserat på sin Facebooksida.

V-politikern Kristofer Lundberg är en frontfigur vid de återkommande Palestinaaktivistiska sammankomsterna i flera svenska städer. Hat mot Israel är en röd tråd i hans tal och inlägg på social media. 

– Låt det bli deras gravplats, sade han nyligen om faktumet att israeliska soldater befinner sig inne i Gaza.

Publicerad

Rasist, apartheidstat, mördarmaskin och krigsbrottsling är några av de etiketter som Kristofer Lundberg, ordförande i Vänsterpartiet Angered, försökt klistra på Israel sedan landet drabbats av Hamas terrorattack. I ett tal i Göteborg den 19 november avslöjade Lundberg vilket öde han tycker att de israeliska soldaterna inne i Gaza borde gå till mötes.

– Låt det bli deras gravplats, sade V:s distriktsordförande och mottog jubel från sin åhörarskara.

På sin Facebooksida har Kristofer Lundberg publicerat en egenskriven dikt som innehåller citaten ”griper vårt svärd, för att hämnas kallt” samt ”martyrer kan inte dö”.

Världen idag har frågat V om hur partiet ser på att en av deras företrädare uttrycker sig så.

Aron Etzler.

– Vänsterpartiet är tydliga med att vi fördömer alla attacker mot civila. Det är också viktigt att skilja folkrättens rätt till självförsvar från ren hämnd, något som gäller både Israel och Palestina. Diskussionen nu rör en dikt, men jag har själv pratat med Kristofer Lundberg som bekräftar att han självklart står bakom Vänsterpartiets hållning, säger partisekreteraren Aron Etzler i ett mejl.

Magnus Ranstorp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp anser att innehållet i Lundbergs dikt är högst olämpligt.

– Det är en text som kan uppfattas som en uppmaning till våld. Det är allvarligt, särskilt när vi nu ser antisemitismen som skjuter i höjden, säger Ranstorp till Göteborgs-Posten.

Dagen efter att Palestinaaktivister i Göteborg buat ut statsminister Ulf Kristerssons (M) fördömande av Hamas delade Lundberg med sig av tankar om dikten.

Griper vårt svärd, för att hämnas kallt.

Ur dikt som Kristofer Lundberg (V) publicerat

”Svärdet är en metafor om palestiniernas rätt till självförsvar. Jag är socialist, jag delar inte ideologi med Hamas, men motståndskampen i Palestina är bredare än så, det finns vänsterpartier i Palestinska motståndet som jag står närmare politiskt. Men man kan inte ta Hamas ur sitt sammanhang utan att sätta det i relation till vad som sker i Gaza”, skriver han bland annat i ett inlägg på Facebook.

Kristofer Lundberg (V) har vid flera tillfällen talat i samband med Palestinademonstrationer med hatisk stämning mot Israel, bland annat i Göteborg.

Kristofer Lundberg använder regelbundet uttrycket ”from the river to the sea, Palestine will be free”, en fras som många anser är detsamma som åsikten att staten Israel inte har rätt till sin existens. I Tyskland är frasen numera förbjuden och klassas av experter som djupt antisemitisk.

– Det är ett uttryck som olika personer tolkar in helt olika betydelser i. Eftersom det kan skapa missförstånd är det viktigt att vara tydlig med vad vi tycker. Vänsterpartiet är för folkrätten och en tvåstatslösning enligt 1967 års gränser där israeler och palestinier kan leva i fred sida vid sida, säger Aron Etzler till Världen idag.

Världen idag har, via Vänsterpartiet Angered, sökt Kristofer Lundberg för att bland annat fråga om han anser att Hamas bär något ansvar i att civila människor i Gaza lider. Intervjuförfrågan har i skrivande stund inte besvarats.

Powered by Labrador CMS