Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

USA:s striktaste abortlag har nu nått Högsta domstolen

USA:s Högsta domstolen tar upp Texas kontroversiella abortlag, SB8.

I två timmar ska domstolen lyssna på argument mot lagen – som är landets striktaste och drastiskt minskar kvinnors möjlighet att få abort i delstaten.

Nyheter · Publicerad 15:50, 1 nov 2021

Lagen i Texas förbjuder nästan alla aborter, även efter våldtäkt eller incest, efter sjätte graviditetsveckan.

Den ger även privatpersoner rätt att anmäla och stämma läkare och andra som tillhandahåller aborter, vilket fått många abortkliniker att stänga av rädsla för domstolsprocesser.

Organisationen Planned Parenthood har sänt ett 30-sidor långt dokument till domstolen, med vittnesmål från kvinnor och läkare som påverkas av lagen i Texas. En 12-årig flicka, som nu inte tillåts abort, tas upp som ett exempel på hur kvinnor drabbas av lagen.

Bland prolife-organisationer och dem som försvarar fostrets rätt till liv har många uttrtyckt stor tacksamhet för den nya lagen.

Under måndagen behandlar Högsta domstolen, med nio ledamöter varav sex konservativa, frågan.

Regeringen Biden hävdar att lagen strider mot konstitutionen samt mot en tidigare prejudicerande dom om abort i Högsta domstolen – omnämnd som Roe mot Wade från 1973 – och justitiedepartementet har stämt Texas.

Högsta domstolen vägrade blockera lagen när den trädde i kraft den 1 september, något som abortförespråkare begärde. Domstolen hänvisade till ”procedurfrågor”.

President Joe Biden har riktat skarp kritik mot Högsta domstolen, för vad han anser som oförmåga att hantera en delstatslag som bryter mot konstitutionella rättigheter.

Minst fyra av domstolens domare framstår som beredda att stoppa abortlagen i Texas: tre liberala domare samt chefsdomaren John Roberts som tidigare uttryckt oro över lagen.

– Nu är frågan, finns det en femte? säger juridikprofessor Steve Vladeck vid universitetet i Texas i en podcast.

Den 1 december kommer ytterligare ett fall av abortlagstiftning upp i Högsta domstolen, sedan Mississippis abortgräns på 15 veckor ifrågasatts.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier