Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

USA:s militär under attack för Afghanistankaos

USA:s försvarsminister och högst uppsatte militär attackeras i osande angrepp om den kaosartade reträtten från Afghanistan då de frågades ut i USA:s mäktiga försvarsutskott.

Två generaler berättade att de avrått Joe Biden från att kalla hem de sista amerikanska styrkorna från Afghanistan, något som motsäger vad Biden tidigare sagt.

Nyheter · Publicerad 08:39, 1 okt 2021

Försvarsministern Lloyd Austin var kallad till senatsutskottet tillsammans med USA:s högste militär, general Mark Milley, ordförande i den amerikanska stabsledningen. Även general Kenneth McKenzie, som ledde evakueringen från Afghanistan, var kallad.

De republikanska ledamöterna i utskottet sparade inte på kraften i kritiken om USA:s utträde ur Afghanistan.

– Vi hjälpte till med att bygga en stat, men vi kunde inte forma en nation, försvarade sig försvarsminister Austin och refererade till det han kallade för korruption och dåligt ledarskap inom den afghanska armén.

Men generalerna McKenzie och Milley bekräftade för första gången att de avrått presidenten från att kalla hem de sista amerikanska styrkorna från Afghanistan. De befarade att talibanerna skulle kunna besegra de afghanska styrkorna.

Det motsäger vad Biden tidigare har svarat på frågan om han blev avrådd från att kalla hem samtliga amerikanska soldater från landet.

– Nej. Ingen har sagt det, så vitt jag kan minnas, sade Biden i tv-kanalen ABC i mitten av augusti.

Vita huset försökte mildra de motsatta utsagorna på tisdagen. Talespersonen Jen Psaki sade att en fortsatt truppnärvaro i Afghanistan hade inneburit att USA då legat i krig med talibanerna. President Biden lyssnade på ett flertal åsikter om närvaron i Afghanistan, fortsatte Psaki.

I en amerikansk drönarattack den 29 augusti dödades tio civila, varav flera av offren var barn. USA:s militär trodde att de inblandade förberedde en terrorattack.

Händelsen väntas också att tas upp av försvarsutskottet.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00