Nyheter

Upprop mot WHO samlar tusentals namnunderskrifter

Ett upprop mot WHO har samlat över 16 600 namnunderskrifter. Foto: Pexels & Peter Klaunzer/AP/TT & Peter Klaunzer/AP/TT
Ett upprop mot WHO har samlat över 16 600 namnunderskrifter. Foto: Pexels & Peter Klaunzer/AP/TT & Peter Klaunzer/AP/TT
Ett upprop mot WHO har samlat över 16 600 namnunderskrifter. Foto: Pexels & Peter Klaunzer/AP/TT
Ett upprop mot WHO har samlat över 16 600 namnunderskrifter. Foto: Pexels & Peter Klaunzer/AP/TT
Oro för överstatlighet Foto: Peter Klaunzer/AP/TT
Oro för överstatlighet Foto: Peter Klaunzer/AP/TT

Ett upprop mot WHO:s pandemiplaner har hittills fått över 18 000 namnunderskrifter. I månadsskiftet september – oktober arrangerar nätverket bakom uppropet även en manifestation och en konferens på samma tema i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Det är stor fara att vi får en teknokratisk diktatur.

Läkaruppropet

Världen idag har vid flera tillfällen rapporterat om WHO:s långt framskridna pandemiplaner, som förväntas ge organisationen större befogenheter att styra över medlemsländernas pandemihantering. Det handlar om ett rättsligt bindande globalt pandemifördrag och drygt 300 föreslagna tillägg och ändringar till WHO:s internationella hälsoreglemente, IHR.

En del kritiker pekar på riskerna för överstatlighet och menar att medlemsländerna lämnar över sitt nationella självbestämmande över hälsofrågor till WHO, vilket tillbakavisats av WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nätverket ”Exit WHO” tillhör kritikerna och  Världen idag rapporterade i början av sommaren om deras upprop mot pandemiplanerna. Sedan dess har antalet namnunderskrifter ökat från drygt 6 000 till över 18 000.

Den 1 oktober arrangerar Exit WHO dessutom en manifestation för Sveriges suveränitet, med samma budskap som i uppropet, nämligen att Sverige behöver rösta nej till de föreslagna förändringarna vid Världshälsoförsamlingens möte i maj 2024. Om de ändå röstas igenom av en majoritet av medlemsländerna behöver Sverige lämna WHO ”för att vår suveränitet som land och folk ska kvarstå”, menar Exit WHO.

Nätverket består av det tvärpolitiska partiet MoD (Mänskliga rättigheter och demokrati), Sjuksköterskeuppropet, Läkaruppropet samt grupperna Nej till vaccinpass och Stoppa restriktionerna.

I samband med manifestationen håller Läkaruppropet en konferens den 29 september – 1 oktober med rubriken ”On Guard for the liberty of mankind” (På vakt för mänsklighetens frihet) i Stockholm. ”Det är stor fara att vi får en teknokratisk diktatur om WHO:s förslag om att enväldigt få hantera bekämpningen av kommande potentiella hot mot den globala folkhälsan genomförs”, hävdar arrangörerna.

Fredagen och söndagen under konferensen ägnas åt workshops inom områdena hälsa, media och information, ekonomi och finans samt styrning. På lördagen hålls föreläsningar och paneldiskussioner med ett trettiotal internationella experter. Lördagens program direktsänds via länk för dem som anmäler sig på Läkaruppropets hemsida.

Den 28 september kommer fem av föreläsarna från konferensen även att delta i ett seminarium i riksdagen om covidvaccinen och WHO.

Powered by Labrador CMS