Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Mike Pence förargade Donald Trump när han inte stoppade godkännandet av Joe Biden som president. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trump och Pence i möte – visar upp enad front

USA:s vicepresident Mike Pence ser inte ut att lyda Demokraternas krav på att avsätta Donald Trump. De två har haft ett möte på presidentens kontor i Vita huset och väljer att visa upp en enad front.

– De hade ett bra samtal, säger en regeringstjänsteman.

Nyheter · Publicerad 15:47, 12 jan 2021

USA:s president Donald Trump och hans vicepresident Mike Pence har än så länge inte gjort något gemensamt uttalande efter stormningen av Kapitolium och kongressens godkännande av Joe Biden som president.

De har heller inte haft någon officiell kontakt de senaste dagarna. Men nu meddelar Vita huset att de båda träffades i Ovala rummet på måndagskvällen.

De två ”lovade att fortsätta arbeta å landets vägnar under resten av mandatperioden”, säger en regeringstjänsteman, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Vita huset-tjänstemannen kommer således Trump inte att avgå innan mandatperiodens slut den 20 januari. Likaså har Pence ingen avsikt att avsätta Trump.

Presidenten och vicepresidenten tar också avstånd från stormningen den 6 januari. De ”upprepade att de som bröt mot lagen och stormade Kapitolium förra veckan inte representerar den patriotiska rörelse som stöds av 75 miljoner amerikaner,” säger tjänstemannen.

Pence förargade Trump och hans anhängare när han inte stoppade godkännandet av Joe Biden som president den 6 januari.

Demokraterna hotar med att Pence måste avsätta Trump genom det så kallade 25:e tillägget, med vilket en president kan avsättas med hänvisning till att denne är oförmögen att sköta sitt ämbete – annars inleder partiet en riksrättsprocess mot Trump.

Representanthuset, där Demokraterna har majoritet, kommer under tisdagen att rösta om uppmaningen till Pence att åberopa det 25:e tillägget. Vicepresidenten har sedan ett dygn på sig att hörsamma uppmaningen, innan Demokraterna går vidare med riksrättsprocessen mot Trump.

Presidenten anklagas av sina politiska motståndare för anstiftan till uppror, på grund av sitt tal till sina anhängare innan stormningen av Kapitolium, i vilket han upprepade sina påståenden om omfattande valfusk.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Låt inget eller ingen hämma eller tysta ditt rop till Jesus.

Inför söndag Matt 8:5–13 Denna söndag har en stark rubrik: ”Jesus skapar tro.” Här inbjuds vi att ta del av ett... torsdag 21/1 00:10