USA-valet

Trend: Ökat stöd för Trump bland afroa­merikaner 

Allt fler svarta amerikaner tycks föredra Trump framför Biden. Bilden till vänster är från en Trumpröstningskampanj i en svart kyrka 2020.

Donald Trump framstår allt mer som den trolige utmanaren till sittande Joe Biden i det kommande president­valet. Ex-presidenten åtnjuter ett ökat förtroende bland såväl afro­amerikanska som latin­amerikanska väljare.

– Det skulle jag tro beror på ekonomi, säger den konservative USA-kännaren Ronie Berggren till Världen idag. 

Publicerad Uppdaterad
Ronie Berggren.

Världen idag berättade i onsdagstidningen att USA:s expresident Donald Trump vann en överlägsen seger i nomineringsvalet i Iowa, närmast före Ron DeSantis och Nikki Haley. Bedömare anser att detta förde Trump ett steg närmare att bli republikansk presidentkandidat.

– Det här var en supersuccé för Trump, säger Ronie Berggren som är USA-kännare och har skrivit boken Donald Trump – en synnerligen amerikansk president.

Flera medier uppger att stödet för Trump ökat inom väljargruppen afroamerikaner, vars röster till stor del brukar tillfalla Demo­kraternas president­kandidat. I valet för fyra år sedan fick Trump, enligt Dagens Nyheter, cirka åtta procent av denna väljargrupps röster. Enligt nyhetssidan Bloomberg kan mer än en fjärdedel av de afroamerikanska väljarna komma att rösta på Trump i höst. 

– Det skulle jag tro beror på ekonomi. 2020 slöt afroamerikanerna upp bakom Joe Biden, men alla vet att ekonomin gick bättre med Trump, säger Ronie Berggren.

Ron DeSantis.
Nikki Haley.

Även inom den latinamerikanska väljarkåren har stödet för Trump ökat.

– Det blir starkare och starkare. Många yngre latinamerikaner är för Trump, säger Berggren.

DN har intervjuat den 20-åriga universitets­studenten Jasmyn Jordan, som är dotter till en svart kristen arbetare. I nominerings­valet lade hon sin röst på Trump, bland annat på grund av att denne försvarar yttrandefriheten vid amerikanska universitet.

Jasmyn Jordan berättar att hennes kristna föräldrar tidigare röstat på den demo­kratiske expresidenten Barack Obama, men blivit besvikna över att Obama, i deras tycke, under sina åtta år i Vita huset visat upp ett för svagt engagemang för afroamerikaner. I dag säger sig familjen vara övertygad om att Republikanerna, som Trump representerar, är partiet som historiskt gjort mest för USA:s svarta befolkning.

Donald Trump vann en storseger över sina republikanska konkurrenter i nomineringsvalet i Iowa. Opinionsundersökningar visar att Trump fått ett ökat stöd från afroamerikanska väljare.

Trump har även ett fortsatt starkt stöd hos USA:s konservativa kristna. Under sin tid i Vita huset tillsatte han flera domare till den högsta domstol som i juni 2022 upphävde den tidigare grundlags­skyddade rätten till abort, som kallades Roe mot Wade. Donald Trump blev även den president som flyttade USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till huvudstaden Jerusalem.

Powered by Labrador CMS