Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Tiotusentals enades i bön – vill att USA vänder om till Gud

Två stora böneevent samlade tiotusentals kristna i Washington DC under lördagen, The Return och Washington Prayer March. Båda hade fokus på omvändelse och bön för nationen. Initiativtagarna Jonathan Cahn och Franklin Graham säger att Gud ledde dem, oberoende av varandra.

– Gud låter allt stråla samman. Det visar hur viktig den här dagen är, säger Cahn till CBN News.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 sep 2020

På lördagen samlades tiotusentals människor i USA:s huvudstad, Washington DC, till omvändelse och bön för nationen. CBN News och Christian Post rapporterar om de två eventen, The Return och Washington Prayer March 2020, som arrangerades oberoende av varandra, 40 dagar före det amerikanska presidentvalet.

– Gud låter allt stråla samman. Det visar hur viktig den här dagen är, säger Jonathan Cahn, messiansk profetisk pastor och författare, till CBN News.

Världen idag har tidigare berättat om hans initiativ The Return, en nationell och global dag av bön och omvändelse den 26 september.

Bönedagen sammanföll med 400-årsjubileet av Mayflower, segelfartyget som förde de första puritanska pilgrimerna från England till Amerika och det som med tiden skulle bli den amerikanska delstaten Massachusetts. Detta kristna arv har nu börjat gå förlorat i USA, menar Cahn.

Under samlingen vid National Mall delade han ett profetiskt budskap om att Amerika grundlades på biblisk grund, men har vänt sig bort från den grunden.

– Vi drev Gud ut ur våra hjärtan, ut ur vår regering, ut från våra vägar, ut ur lagar, ut ur utbildningen av våra barn, ut från våra torg. Ut ur våra affärsverksamheter, ut ur våra medier, ut ur vår kultur, ut ur våra liv. Och när vi drev ut honom, öppnade vi upp ett vakuum där det kom in en flod av andra gudar, sade han bland annat.

Cahn blåste också i blåshornet shofar, iklädd en judisk bönesjal.

Evangelisten Billy Grahams dotter Anne Graham Lotz var en av talarna under eventet.

– När ni ber, kom ihåg att ni åkallar den högsta auktoritet som finns. Ingen kan gå över hans huvud, sade hon.

President Donald Trump hade sänt en hälsning som lästes upp inför de församlade.

”Vi följer i våra förfäders fotspår när vi fortsätter ha den ʼfasta tilliten till beskyddet från den gudomliga försynenʼ som ger oss uthållig styrka och tröst i tider av nöd”, skrev han bland annat.

Gordon Robertson på CBN News deltog också i bönen och uppmanade församlingarna att ta itu med rasismen, som han menar även finns inom kyrkan. Han kallade klockan elva på söndagsförmiddagen för ”den mest segregerade timmen i amerikansk kultur”, och syftade alltså på gudstjänsterna.

Samtidigt samlades tiotusentals deltagare i evangelisten Franklin Grahams bönemarsch, Washington Prayer March 2020. Den startade vid Lincoln Memorial, fortsatte ned för National Mall och stannade vid sju bönestationer längs vägen.

Bönerna handlade bland annat om att USA behöver återvända till sina judisk-kristna rötter, om beskydd för USA:s militär och polis, om frälsning för de förlorade, om styrka för familjer, om lösningar på coronapandemin och om ett slut på alla aborter. Man bad också för president Trump och regeringen, för rättsväsendet och för försoning mellan ”raser”.

Det första Graham gjorde var att introducera Mike Pence och hans fru, en överraskning för deltagarna. Pence tackade för att de gjorde det bästa de kunde för sitt land – lyfta upp Gud.

– Sedan grundandet av vår nation har det amerikanska folket och våra ledare vänt sig till Gud i bön i tider av utmaning, sade han bland annat.

I samband med bönedagen ”The Return” hade man även utlyst tio dagar av bön, från den judiska basunhögtiden till den judiska försoningsdagen, den 18 – 28 september. En del av detta var Repentance Sunday på söndagen, då tusentals kyrkor i USA bad för omvändelse och väckelse.

Gud låter allt stråla samman. Det visar hur viktig den här dagen är.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00