Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Texas nya abortlag väcker ilska, jubel och debatt

Joe Biden, taxitjänster och lokalpolitiker. Många är de som stormar mot Texas nya abortlag, som ska skydda foster som passerat graviditetsvecka sex.

Att Högsta domstolen inte försökte stoppa lagen kan, enligt flera analytiker, tyda på att Trumps domarutnämningar gjort att rätten börjat skifta åt ett mer konservativt håll.

Nyheter · Publicerad 21:00, 8 sep 2021

Den lag som trädde i kraft förra veckan förbjuder abort i Texas efter den tidpunkt då en läkare kan upptäcka hjärtslag hos ett foster, vilket är kring den sjätte graviditetsveckan. Det enda undantaget för att få göra en abort efter denna vecka är då kvinnans liv bedöms vara i fara.

Det är dock inte myndigheterna som ska se till att förbudet efterlevs, utan privatpersoner. Vem som helst, även personer utanför Texas, kan anmäla och stämma alla som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya tidsgränsen. Den som vinner en stämningsansökan om illegal abort kan få 10 000 dollar av delstaten, enligt lagen.

Delstatens största prolife-organisation, Texas Right to Life, lade snabbt upp en hemsida där människor anonymt kunde anmäla sina misstankar om en illegal abort. Men webbhotellet stängde ner sidan, med argumentet att den bröt mot ”vissa regler om informationshantering”.

Även företag som kör en person till en abortklinik kan stämmas, och båda transportföretagen Lyft och Uber har sagt att de kommer stå stå för alla eventuella juridiska kostnader om någon av dess förare anklagas enligt den nya lagen.

Att uttala sig till stöd för de nya begränsningarna kan kosta på. John Gibson, vd för dataspelsföretaget Tripwire Interactive, tvingades avgå sedan han på Twitter sagt sig vara ”stolt över att USA:s Högsta domstol bekräftade lagen i Texas som förbjuder abort av barn med hjärtslag”.

Staden Portland i delstaten Oregon vill straffa hela Texas, till dess att abortlagen ändras igen. Borgmästaren har föreslagit ett förbud för alla kommunalanställda att resa till Texas, liksom ett förbud mot kommunala inköp av varor och tjänster från delstaten.

USA:s högsta domstol hade kunnat stoppa lagen genom att godkänna en begäran om prövning från en rad organisationer. Men fem av nio domare röstade för att inte behandla ansökan, och släppte på så sätt igenom lagen.

Bland dessa fem finns de två domare som utsågs av den förre presidenten Donald Trump, enligt BBC, vilket kan tyda på att slagsidan inom rätten nu skiftat åt ett mer konservativt håll.

Även om USA:s prolife-rörelse jublar över lagen, så har republikaner runt om i landet inte uttyckt något omfattande stöd för den. En del är rentav kritiska, så som senatorn Susan Collins, som enligt AP kallade lagen ”extrem och skadlig”.

Många har dessutom höjt på ögonbrynen åt att den förre presidenten Donald Trump inte tydligt välkomnat förändringen, utan i en intervju kallat lagen ”mycket komplex och också troligen tillfällig”, skriver bland annat New York Post.

President Joe Biden var, som väntat, kritisk mot lagen. Ändå reagerade många på att den aktive katoliken i fredags verkade gå emot kyrkans lära om att livet är okränkbart från befruktningen.

– Jag respekterar dem som tror att livet börjar vid befruktningen och allt det – jag respekterar det, håller inte med, men respekterar det, sade han vid en presskonferens.

Merrick Garland, federal åklagare, sade i ett uttalande på måndagen att USA:s justitiedepartement ser över hur man kan utmana den nya lagen juridiskt.

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier