Nyheter

SVT-filmare tyst kring uttalande om militära transporter på Estonia

Nya undersökningar av Estoniavraket har gjorts efter en omtalad dokumentärserie om förlisningen. Nu har SVT sänt en annan dokumentär om Estonia, och den har anmälts till Granskningsnämnden.

SVT:s nya Estoniadokumentär hävdar att militären garanterat att några militära transporter inte ägde rum under förlisningsnatten, trots att utredaren Johan Hirschfeldt uttryckligen sagt att han inte kunde säga om det fanns militär utrustning på Estonia när färjan sjönk.Linus Brohult, en av dem som gjort SVT:s nya dokumentär, vägrar konsekvent att kommentera Hirschfeldts uttalande.

Publicerad Uppdaterad

När hovrättspresident Johan Hirschfeldt i Söndagsintervjun i P1 den 3 oktober 2021 kommenterade sin utredning om huruvida det fanns någon militär utrustning på Estonia under förlisningsnatten svarade han ”Nej det kan jag inte säga något om”. Det han hade utrett var ifall svenska försvarsmakten eller Försvarets materialverk (FMV) hade transporterat något militärt material på Estonia under september 1994, och han kom fram till att det hade skett vid två tillfällen under denna period, men inte under själva olycksnatten.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS