Nyheter

Sverige får vaccin mot apkoppor

Apkoppevirus sett i elektronmikroskop
Apkoppevirus sett i elektronmikroskop

Sverige har fått ett begränsat antal doser med ett vaccin som kan användas mot apkoppor. Det meddelar Folkhälsomyndigheten (FHM) i ett pressmeddelande i dag.

Publicerad Uppdaterad

Det råder en global brist på vaccinet och fördelningen till europeiska länder har gjorts utifrån befolkningsmängd och distribueras solidariskt till EU-länderna.

”Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder”, uppger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Vaccindoserna kommer i första hand att distribueras till Stockholm, Göteborg och Malmö men Folkhälsomyndigheten kommer att ha vaccin även till andra regioner. Doserna kan räcka till ungefär 1 500 personer beroende på hur de används.

I början på juli rapporterade den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att över 5 000 människor under våren och sommaren insjuknat i 51 länder där sjukdomen inte tidigare funnits. Av dessa finns 90 procent i Europa, där 31 länder har inrapporterat fall av apkoppor.

Fram till maj i år hade apkoppor såvitt känt aldrig orsakat stora utbrott utanför delar av centrala och västra Afrika, där sjukdomen har funnits i årtionden.

De flesta fall av apkoppor i Europa har registrerats i större städer. Det gäller även i Sverige, där de flesta fall konstaterats i Stockholmstrakten.

I Sverige har de flesta fallen koppling till resor, men cirka 40 procent av de inrapporterade fallen har blivit smittade här hemma. Totalt 58 fall i Sverige hade registrerats i mitten av förra veckan, varav 48 fall i Region Stockholm.

Powered by Labrador CMS