Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

”Satanistisk” grupp manar till kamp mot Texas abortlag

The Satanic Temple (TST) uppmanar sina kvinnliga medlemmar i Texas att hänvisa till religionsfriheten för att kunna kringgå delstatens nya abortlag.

– För vårt samfund är kroppslig autonomi och vetenskap heliga, och abortritualen är ett viktigt uttryck för den tron, säger en av rörelsens grundare.

Nyheter · Publicerad 20:00, 9 sep 2021


TST är ett registrerat trossamfund men tror, trots namnet, varken på Satan eller Gud utan säger sig ha en sekulär humanistisk åskådning.

En av samfundets jurister skickade förra veckan en begäran till USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, om att TST:s medlemmar skulle ges tillgång till abortpiller för sin ”sakramentala abortritual”, skriver Huffpost.

Detta med hänvisning till den ”trossats” inom samfundet som säger att ”en persons kropp är okränkbar och föremål endast för den egna viljan”.

I brevet jämförde juristen abortpillret med den växt med psykedeliska effekter, payote, som USA:s ursprungsbefolkning har rätt att använda inom ramen för sin religion.

– För vårt samfund är kroppslig autonomi och vetenskap heliga, och abortritualen är ett viktigt uttryck för den tron, säger en av TST:s grundare Lucien Greaves i ett uttalande, enligt Huffpost.

– Kampen om abort är till stor del en kamp utifrån olika religiösa ståndpunkter, och vår syn, att det livsodugliga fostret är en del av värdkroppen, är tack och lov skyddad av religionsfriheten.

The Satanic Temple har tidigare försökt att få sina medlemmar undantagna från abortlagar i flera andra delstater, med hänvisning till religionsfriheten. I Missouri gick ärendet ända upp till Högsta domstolen, som 2019 slog fast att samfundet måste följa delstatens lagar.

Världen idag skrev 2016 om hur The Satanic Temple invände mot en ny lag i Texas som innebar att aborterade foster måste begravas eller kremeras. Enligt religionsfriheten, argumenterade gruppen, borde ingen tvingas på en rit som kan ses som religionsutövning.

Just nu försöker samfundet att genom domstol få stadsfullmäkltige i Boston att upphöra med traditionen att inleda alla offentliga möten med bön, också detta med hänvisning till religionsfriheten.

Charlie Kirk, konservativ och evangelikal författare debattör, skriver på Twitter att den som ”befinner sig på samma sida i debatten som Satanic Temple i en kamp om huruvida mord på småbarn bör vara lagligt eller inte, kanske borde se över sin ståndpunkt”.

Många församlingar ställer sig helhjärtat bakom den nya abortlagen i Texas, inte minst den katolska kyrkan.

”Vi firar varje liv som räddas av den här lagstiftningen”, säger den katolska biskopskonferensen i Texas, som företräder delstatens 16 stift och 20 biskopar.

”Vi kan inte vända oss bort och säga att vi som samhälle inte ska bry oss, eftersom dödandet av en person sker i en kvinnas kropp, lika lite som vi kan göra det när någon dödas i sitt hem eller på en offentlig plats”, står det vidare i uttalandet, enligt CNA.

Biskoparna understryker också att församlingarna måste bli ”öar av barmhärtighet” och att alla måste vara beredda att hjälpa kvinnor ”i nöd”.

Kritiken mot lagen har delvis tagit extrema uttryck. Fox News berättar om att tv-kanalen MSNBC förra veckan bjöd in en gäst som kallade prolife-rörelsen i Texas för ”amerikanska talibaner”.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier