”Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.”
Uppenbarelseboken 4:11

Världen idag

”Satanistisk” grupp manar till kamp mot Texas abortlag

The Satanic Temple (TST) uppmanar sina kvinnliga medlemmar i Texas att hänvisa till religionsfriheten för att kunna kringgå delstatens nya abortlag.

– För vårt samfund är kroppslig autonomi och vetenskap heliga, och abortritualen är ett viktigt uttryck för den tron, säger en av rörelsens grundare.

Nyheter · Publicerad 20:00, 9 sep 2021


TST är ett registrerat trossamfund men tror, trots namnet, varken på Satan eller Gud utan säger sig ha en sekulär humanistisk åskådning.

En av samfundets jurister skickade förra veckan en begäran till USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, om att TST:s medlemmar skulle ges tillgång till abortpiller för sin ”sakramentala abortritual”, skriver Huffpost.

Detta med hänvisning till den ”trossats” inom samfundet som säger att ”en persons kropp är okränkbar och föremål endast för den egna viljan”.

I brevet jämförde juristen abortpillret med den växt med psykedeliska effekter, payote, som USA:s ursprungsbefolkning har rätt att använda inom ramen för sin religion.

– För vårt samfund är kroppslig autonomi och vetenskap heliga, och abortritualen är ett viktigt uttryck för den tron, säger en av TST:s grundare Lucien Greaves i ett uttalande, enligt Huffpost.

– Kampen om abort är till stor del en kamp utifrån olika religiösa ståndpunkter, och vår syn, att det livsodugliga fostret är en del av värdkroppen, är tack och lov skyddad av religionsfriheten.

The Satanic Temple har tidigare försökt att få sina medlemmar undantagna från abortlagar i flera andra delstater, med hänvisning till religionsfriheten. I Missouri gick ärendet ända upp till Högsta domstolen, som 2019 slog fast att samfundet måste följa delstatens lagar.

Världen idag skrev 2016 om hur The Satanic Temple invände mot en ny lag i Texas som innebar att aborterade foster måste begravas eller kremeras. Enligt religionsfriheten, argumenterade gruppen, borde ingen tvingas på en rit som kan ses som religionsutövning.

Just nu försöker samfundet att genom domstol få stadsfullmäkltige i Boston att upphöra med traditionen att inleda alla offentliga möten med bön, också detta med hänvisning till religionsfriheten.

Charlie Kirk, konservativ och evangelikal författare debattör, skriver på Twitter att den som ”befinner sig på samma sida i debatten som Satanic Temple i en kamp om huruvida mord på småbarn bör vara lagligt eller inte, kanske borde se över sin ståndpunkt”.

Många församlingar ställer sig helhjärtat bakom den nya abortlagen i Texas, inte minst den katolska kyrkan.

”Vi firar varje liv som räddas av den här lagstiftningen”, säger den katolska biskopskonferensen i Texas, som företräder delstatens 16 stift och 20 biskopar.

”Vi kan inte vända oss bort och säga att vi som samhälle inte ska bry oss, eftersom dödandet av en person sker i en kvinnas kropp, lika lite som vi kan göra det när någon dödas i sitt hem eller på en offentlig plats”, står det vidare i uttalandet, enligt CNA.

Biskoparna understryker också att församlingarna måste bli ”öar av barmhärtighet” och att alla måste vara beredda att hjälpa kvinnor ”i nöd”.

Kritiken mot lagen har delvis tagit extrema uttryck. Fox News berättar om att tv-kanalen MSNBC förra veckan bjöd in en gäst som kallade prolife-rörelsen i Texas för ”amerikanska talibaner”.

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Pingst håller rådslag i Gävle

Gävle. Efter två år med digitala Rådslag för den svenska pingströrelsen är det i år dags att åter mötas... torsdag 19/5 20:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier