En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Rekordmånga judar väntas flytta till Israel

Immigrationen till Israel kan komma att tredubblas i år jämfört med förra året. Det säger vd:n för en israelisk hjälporganisation. Även statliga organisationen Jewish Agency förväntar sig en ökning av immigrationen de närmaste två åren, på grund av coronapandemin.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 maj 2020

Det är Juan Taifeld, vd för organisationen Gvahim som hjälper immigranter att få jobb i Israel, som uppskattar att antalet immigranter i år kan bli hela 100 000, jämfört med 35 000 förra året, rapporterar den israeliska tv-kanalen I24news. Om prognosen skulle slå in skulle det handla om den högsta siffran sedan Sovjetunionens fall.

– Vi förväntar oss en enorm immigrationsvåg till Israel i år på grund av coronaviruset, från många länder världen över, säger Taifeld i en intervju med tv-kanalen.

Taifeld förklarar att anledningen är att den ekonomiska situationen i många länder där judar bor är värre än i Israel, samtidigt som det finns problem med sjukvårdssystemen i många länder, speciellt i utvecklingsländerna.

– Människor överväger verkligen att komma till Israel och vi måste vara beredda på det, säger han.

Jerusalem Post rapporterar å sin sida om en 50-procentig ökning av antalet ansökningar från nordamerikaner som vill immigrera till Israel. Tidningen refererar till organisationen Nefesh B'Nefesh, som arbetare med judisk emmigrering till Israel – så kallad aliyah – från USA och Kanada och som har jämfört siffror från april i år med siffrorna från samma månad förra året.

Tidningen menar också att coronapandemin kan vara anledningen till ökningen, och konstaterar att det finns stora judiska befolkningar i delstaterna New York och New Jersey, som har drabbats hårt av pandemin.

Enligt Jerusalem Post förväntar sig Jewish Agency, som organiserar aliyah från de flesta länder i världen, en ökning på cirka 30 procent under de kommande två åren, på grund av pandemin. Företrädare för Jewish Agency ska ha haft åtminstone ett möte med migrationsmyndigheten i Israel för att diskutera vilka åtgärder som behöver tas med tanke på den förväntade ökningen.

Ytterligare ett tecken på ett ökat intresse för aliyah kommer från organisationen Qualita, som hjälper franska judar som immigrerat till Israel att integreras i landet. Medan organisationen inte brukar få förfrågningar om hjälp med emigrationen från Frankrike, så ska de nu ha fått omkring tvåtusen sådana förfrågningar på bara två månader.

Möjligheten för judar att immigrera till Israel har inte upphört till följd av den stängning av gränserna som landet annars har infört för icke-medborgare, på grund av pandemin. Immigranterna har dock fått sitta i karantän på hotell efter ankomsten.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00

Hur är det med Israels skyldighet att försvara sin befolkning?

Israelkommentar Anklagelserna om att Israel använder oproportionerligt våld är stående i varje attack Israel blivit...

Världen idag gratulerar: Mikael Swetzén, 30 år

Resenär. Han har redan bott utomlands vid ett flertal tillfällen, besökt fyrtio länder och arbetat som...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier