Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Rekordmånga judar väntas flytta till Israel

Immigrationen till Israel kan komma att tredubblas i år jämfört med förra året. Det säger vd:n för en israelisk hjälporganisation. Även statliga organisationen Jewish Agency förväntar sig en ökning av immigrationen de närmaste två åren, på grund av coronapandemin.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 maj 2020

Det är Juan Taifeld, vd för organisationen Gvahim som hjälper immigranter att få jobb i Israel, som uppskattar att antalet immigranter i år kan bli hela 100 000, jämfört med 35 000 förra året, rapporterar den israeliska tv-kanalen I24news. Om prognosen skulle slå in skulle det handla om den högsta siffran sedan Sovjetunionens fall.

– Vi förväntar oss en enorm immigrationsvåg till Israel i år på grund av coronaviruset, från många länder världen över, säger Taifeld i en intervju med tv-kanalen.

Taifeld förklarar att anledningen är att den ekonomiska situationen i många länder där judar bor är värre än i Israel, samtidigt som det finns problem med sjukvårdssystemen i många länder, speciellt i utvecklingsländerna.

– Människor överväger verkligen att komma till Israel och vi måste vara beredda på det, säger han.

Jerusalem Post rapporterar å sin sida om en 50-procentig ökning av antalet ansökningar från nordamerikaner som vill immigrera till Israel. Tidningen refererar till organisationen Nefesh B'Nefesh, som arbetare med judisk emmigrering till Israel – så kallad aliyah – från USA och Kanada och som har jämfört siffror från april i år med siffrorna från samma månad förra året.

Tidningen menar också att coronapandemin kan vara anledningen till ökningen, och konstaterar att det finns stora judiska befolkningar i delstaterna New York och New Jersey, som har drabbats hårt av pandemin.

Enligt Jerusalem Post förväntar sig Jewish Agency, som organiserar aliyah från de flesta länder i världen, en ökning på cirka 30 procent under de kommande två åren, på grund av pandemin. Företrädare för Jewish Agency ska ha haft åtminstone ett möte med migrationsmyndigheten i Israel för att diskutera vilka åtgärder som behöver tas med tanke på den förväntade ökningen.

Ytterligare ett tecken på ett ökat intresse för aliyah kommer från organisationen Qualita, som hjälper franska judar som immigrerat till Israel att integreras i landet. Medan organisationen inte brukar få förfrågningar om hjälp med emigrationen från Frankrike, så ska de nu ha fått omkring tvåtusen sådana förfrågningar på bara två månader.

Möjligheten för judar att immigrera till Israel har inte upphört till följd av den stängning av gränserna som landet annars har infört för icke-medborgare, på grund av pandemin. Immigranterna har dock fått sitta i karantän på hotell efter ankomsten.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier