Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

”Be om att abort stoppas”, står det på den skylt som en kvinna höll upp utanför en abortklinik i Dallas i torsdags, när delstatens nya abortlag tillfälligt satts ur spel. Foto: LM Otero/AP Photo/TT

Prolife-rörelsen jublar – foster skyddas igen

Det är återigen förbud mot aborter som utförs efter graviditetsvecka sex i Texas, efter ett beslut från en appellationsdomstol. Beslutet kom bara två dagar efter det att en domare i Texas infört ett stopp för lagen, och en del abortkliniker hade redan återupptagit sin verksamhet.

Nyheter · Publicerad 21:00, 12 okt 2021

Förra onsdagen gick domaren Robert Pitman med på en begäran från presidentadministrationen om att stoppa lagen, som ska skydda foster från den vecka då man brukar kunna uppfatta hjärtslag, till dess att den granskats i olika juridiska instanser.

Delstaten Texas överklagade omedelbart beslutet till en appelationsdomstol, som gav delstaten rätt.

– Detta beslut är ett bönesvar. Vi är mycket glada för det och hoppas på många fler segrar, kommenterade Kim Schwartz, kommunikationsansvarig för organisationen Texas Right to Life.

Det förefaller nu som att de abortkliniker i delstaten som passat på att utföra abort under förra veckan kan bli föremål för stämningsansökningar.

Lagen ger nämligen enskilda medborgare möjlighet att stämma alla som bidrar till en sådan abort.

Samtidigt är bollen åter hos justitidepartementet, som måste inkomma med synpunkter på lagen före onsdagen, uppger Texas Tribune.

Därefter kan domstolen välja att antingen släppa fram lagen tills vidare, eller tillåta att den åter blockeras tillfälligt.

Sista slaget i den juridiska striden har alltså inte avgjorts, och frågan lär fortsatta att vandra i det amerikanska domstolsväsendet.

Lagen har hyllats av USA:s prolife-rörelse men också fått omfattande kritik, och tiotusentals kvinnor har demonstrerat mot lagen i städer runt om i landet.

En opinionsundersökning av ett institut vid Monmouth University i New Jersey visar att sju av tio amerikaner ogillar att Texas-lagen upprätthålls genom enskilda medborgare snarare än genom åklagare.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier