Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet 5:8

Världen idag

”Be om att abort stoppas”, står det på den skylt som en kvinna höll upp utanför en abortklinik i Dallas i torsdags, när delstatens nya abortlag tillfälligt satts ur spel. Foto: LM Otero/AP Photo/TT

Prolife-rörelsen jublar – foster skyddas igen

Det är återigen förbud mot aborter som utförs efter graviditetsvecka sex i Texas, efter ett beslut från en appellationsdomstol. Beslutet kom bara två dagar efter det att en domare i Texas infört ett stopp för lagen, och en del abortkliniker hade redan återupptagit sin verksamhet.

Nyheter · Publicerad 21:00, 12 okt 2021

Förra onsdagen gick domaren Robert Pitman med på en begäran från presidentadministrationen om att stoppa lagen, som ska skydda foster från den vecka då man brukar kunna uppfatta hjärtslag, till dess att den granskats i olika juridiska instanser.

Delstaten Texas överklagade omedelbart beslutet till en appelationsdomstol, som gav delstaten rätt.

– Detta beslut är ett bönesvar. Vi är mycket glada för det och hoppas på många fler segrar, kommenterade Kim Schwartz, kommunikationsansvarig för organisationen Texas Right to Life.

Det förefaller nu som att de abortkliniker i delstaten som passat på att utföra abort under förra veckan kan bli föremål för stämningsansökningar.

Lagen ger nämligen enskilda medborgare möjlighet att stämma alla som bidrar till en sådan abort.

Samtidigt är bollen åter hos justitidepartementet, som måste inkomma med synpunkter på lagen före onsdagen, uppger Texas Tribune.

Därefter kan domstolen välja att antingen släppa fram lagen tills vidare, eller tillåta att den åter blockeras tillfälligt.

Sista slaget i den juridiska striden har alltså inte avgjorts, och frågan lär fortsatta att vandra i det amerikanska domstolsväsendet.

Lagen har hyllats av USA:s prolife-rörelse men också fått omfattande kritik, och tiotusentals kvinnor har demonstrerat mot lagen i städer runt om i landet.

En opinionsundersökning av ett institut vid Monmouth University i New Jersey visar att sju av tio amerikaner ogillar att Texas-lagen upprätthålls genom enskilda medborgare snarare än genom åklagare.

Protesterna mot vaccinpass och ökad kontroll bör tas på allvar

Ledare Det var inte vaccinet som sådant utan vaccinpass och kampen för grundläggande fri- och rättigheter... tisdag 25/1 00:10

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Striden avgörs på höjden

Bönekrönika En biblisk händelse som på ett illustrativt sätt visar på bönens betydelse i församlingen finner vi... tisdag 25/1 00:00

Jag glömmer inte Seglora smedjas härjningar

Gästkrönika Nyligen rapporterades om att föreningen Hjärta, en lokalgrupp inom organisationen Socialdemokrater... tisdag 25/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier