Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Stockholm Pride är i blåsväder, bland annat sedan det visat sig att en chef inom förening är en pedofil dömd för våldtäkt. Foto: TT

Pride-chef våldtog pojke

En chef på Stockholm Pride anställdes trots att en del personal visste att han dömts för våldtäkt på en 13-årig pojke, uppger DN. Både den personen och en annan ledare inom föreningen avsattes på torsdagen av styrelsen.

Nyheter · Publicerad 14:51, 26 dec 2017

Pride-chefen som togs ur tjänst dömdes 2011 för att ha våldtagit en trettonårig pojke, skriver Dagens Nyheter.

– Det var en av våra medlemsorganisationer som informerade oss om det. Det visade sig att personen hade informerat om domen när han kom in i organisationen, säger Britta Davidsohn, tillförordnad styrelseordförande i Stockholm Pride, till TT

– Det ligger en polisanmälan mot den personen. Det vi gör nu är att säkra upp att det inte ska hända igen, säger hon.

– Det är en jättebrist att informationen inte har gått vidare och vi ser väldigt allvarligt på det.

Pride-chefen var vuxen och inledde en sexuell relation med pojken som var 13 år och nio månader, med orala och anala samlag. Vid ett av samlagen fick pojken, som då hunnit fylla fjorton, enligt domen ”smärta och skador”, skriver DN.

Enligt tidningen konstaterade Svea hovrätt att mannen, som då var fritidspolitiker i en Stockholmskommun, gett pojken ”dyrbara gåvor” samt förespeglat honom att han med mannens hjälp ”skulle kunna göra en tv-karriär i USA”.

Pridechefen ska ha låtsats som att han var allvarligt sjuk för att få pojken att ta hand om honom. Enligt pojkens målsägarbiträde hotade han också med att ta sitt liv när pojken ville avsluta relationen, uppger DN.

Tingsrätten dömde först mannen för sexuellt utnyttjande av barn, men hovrätten skärpte både brottsrubricering och påföljd. Han dömdes till fängelse i två och ett halvt år och till att betala 110 000 kronor i skadestånd till pojken.

Stockholm Prides styrelse fick kännedom om domen under torsdagen.

– Jag sammankallade styrelsen och vi tog beslut om att omedelbart ta personen ur tjänst. Vi har också anlitat en konsult för att hantera allting med personen, säger Britta Davidsohn till DN.

Under mötet visade det sig enligt Britta Davidsohn att ”vissa i organisationen” redan tidigare hade informerats om Pride-chefens förflutna, men att uppgifterna inte nått styrelsen.

Den andra personen har anklagats för att ha köpt sex av en minderårig pojke, något som han själv förnekar. Enligt mejl som DN tagit del av avgick ordföranden Haydar Adelson när styrelsen inte tog beslut om att sparka personen.

Stockholm Pride har nu anlitat en konsultfirma och ska ta fram en ny policy för både volontärer och förtroendevalda. Bland annat ska man i framtiden begära in utdrag ur belastningsregistret för alla personer i ledande position.

Tingsrätten dömde först mannen för sexuellt utnyttjande av barn, men hovrätten skärpte både brottsrubricering och påföljd.

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00