Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Stockholm Pride är i blåsväder, bland annat sedan det visat sig att en chef inom förening är en pedofil dömd för våldtäkt. Foto: TT

Pride-chef våldtog pojke

En chef på Stockholm Pride anställdes trots att en del personal visste att han dömts för våldtäkt på en 13-årig pojke, uppger DN. Både den personen och en annan ledare inom föreningen avsattes på torsdagen av styrelsen.

Nyheter · Publicerad 14:51, 26 dec 2017

Pride-chefen som togs ur tjänst dömdes 2011 för att ha våldtagit en trettonårig pojke, skriver Dagens Nyheter.

– Det var en av våra medlemsorganisationer som informerade oss om det. Det visade sig att personen hade informerat om domen när han kom in i organisationen, säger Britta Davidsohn, tillförordnad styrelseordförande i Stockholm Pride, till TT

– Det ligger en polisanmälan mot den personen. Det vi gör nu är att säkra upp att det inte ska hända igen, säger hon.

– Det är en jättebrist att informationen inte har gått vidare och vi ser väldigt allvarligt på det.

Pride-chefen var vuxen och inledde en sexuell relation med pojken som var 13 år och nio månader, med orala och anala samlag. Vid ett av samlagen fick pojken, som då hunnit fylla fjorton, enligt domen ”smärta och skador”, skriver DN.

Enligt tidningen konstaterade Svea hovrätt att mannen, som då var fritidspolitiker i en Stockholmskommun, gett pojken ”dyrbara gåvor” samt förespeglat honom att han med mannens hjälp ”skulle kunna göra en tv-karriär i USA”.

Pridechefen ska ha låtsats som att han var allvarligt sjuk för att få pojken att ta hand om honom. Enligt pojkens målsägarbiträde hotade han också med att ta sitt liv när pojken ville avsluta relationen, uppger DN.

Tingsrätten dömde först mannen för sexuellt utnyttjande av barn, men hovrätten skärpte både brottsrubricering och påföljd. Han dömdes till fängelse i två och ett halvt år och till att betala 110 000 kronor i skadestånd till pojken.

Stockholm Prides styrelse fick kännedom om domen under torsdagen.

– Jag sammankallade styrelsen och vi tog beslut om att omedelbart ta personen ur tjänst. Vi har också anlitat en konsult för att hantera allting med personen, säger Britta Davidsohn till DN.

Under mötet visade det sig enligt Britta Davidsohn att ”vissa i organisationen” redan tidigare hade informerats om Pride-chefens förflutna, men att uppgifterna inte nått styrelsen.

Den andra personen har anklagats för att ha köpt sex av en minderårig pojke, något som han själv förnekar. Enligt mejl som DN tagit del av avgick ordföranden Haydar Adelson när styrelsen inte tog beslut om att sparka personen.

Stockholm Pride har nu anlitat en konsultfirma och ska ta fram en ny policy för både volontärer och förtroendevalda. Bland annat ska man i framtiden begära in utdrag ur belastningsregistret för alla personer i ledande position.

Tingsrätten dömde först mannen för sexuellt utnyttjande av barn, men hovrätten skärpte både brottsrubricering och påföljd.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda