På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Polisens agerande under intrånget utreds

Polisens agerande inför och under intrånget i det amerikanska parlamentet den 6 januari hör till de frågor som FBI:s utredare ser på just nu. Ett tiotal poliser utreds för tjänstefel, och två poliser har tagits ur tjänst i väntan på en interutredning.

Nyheter · Publicerad 09:00, 20 jan 2021

En av de första frågor människor ställde sig efter intrånget i Kapitolium var hur det kom sig att polisen inte kunde hålla emot demonstranterna.

Chefen för den 2 000 man starka polisstyrkan vid parlamentet har berättat för Washington Post att han både inför och under upproret förvägrades tillstånd från representanthusets och senatens säkerhetsansvariga att begära att nationalgardet i DC skulle sättas i beredskap. Både polischefen och de två säkerhetsansvariga avgick efter händelsen.

Men andra uppgifter tyder på att även ledningen för Kapitolium-polisen underskattade risken för ett intrång i parlamentet.

En av de poliser som arbetat nattskiftet mot onsdagen berättar för Business Insider att han och hans kollegor förväntat sig att få förlänga sina pass, eller åtminstone kallas in när upploppen startade. Så skedde dock inte.

– Om vi hade haft alle man på däck och tagit emot hjälp utifrån så tror jag vi hade kunnat stoppa dem från att ta sig in, säger polisen, som vill vara anonym.

Vidare cirkulerar videoklipp som förefaller visa hur polisen i vissa fall inte bjöd motstånd när demonstranterna tog sig in på området eller in i byggnaden.

Den journalist som filmade hur människor forcerar avspärrningarna nära Kapitolium, säger dock att polisen inte släppte fram människor frivilligt.

– De öppnade verkligen inte avstängningarna bara sådär. Trump-supportrarna hytte med nävarna som om de skulle slå till poliserna, vilket var då jag började filma. Sedan flyttade sig polisen från avspärrningarna, säger Marcus Diapola till PolitiFact.

Terrance Gainer, polischef i Kapitoliumområdet åren 2002–2006, menar att polisen kan ha agerat undfallande i ett försök att trappa ner situationen, skriver Expressen.

– Ibland när du inte har tillräckligt med personal kan du inte stå och kämpa emot en folksamling som den där, säger han till tv-kanalen NBC.

Totalt skadades 50 poliser medan två avled som ett resultat av händelsen – en av fysiska skador och den andra av självmord, uppger NPR.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier