Nyheter

Omikrons milda sjukdom gör experter hoppfulla

Flera experter är hoppfulla på grund av att omikronvarianten av covid-19 hittills medfört milda sjukdomssymtom. Foto: Johan Nilsson/TT
Flera experter är hoppfulla på grund av att omikronvarianten av covid-19 hittills medfört milda sjukdomssymtom. Foto: Johan Nilsson/TT
Angelique Coetzee. Foto: South African Medical Association
Angelique Coetzee. Foto: South African Medical Association
Anthony Fauci. Foto: Susan Walsh AP/TT
Anthony Fauci. Foto: Susan Walsh AP/TT

Omikronvarianten av covid-19 fortsätter ge milda sjukdomssymtom, enligt flera experter.En preliminär studie i USA visar att omikron kan ha plockat upp genetiskt material från ett annat virus som orsakar vanlig förkylning, uppger Washington Post.

Publicerad Uppdaterad

Hittills har vi inte sett några allvarliga symtom.

Angelique Coetzee

Sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee var den som slog larm om omikronvarianten. Sedan dess har gränser stängts och nedstängningar ägt rum, trots att Coetzee tidigt påpekade att viruset tycks medföra milda symtom. I dag är hon fortsatt försiktigt hoppfull.

– Hittills har vi inte sett några allvarliga symtom. Ingen har haft de klassiska symtomen som deltavarianten ger med låg syresättning och problem med andning, säger Angelique Coetzee till Dagens Nyheter.

Även amerikanske smittskyddsläkaren Anthony Fauci, som är rådgivare till president Joe Biden, säger sig vara försiktigt hoppfull.

– Ännu så länge, men vi måste vara försiktiga innan vi säger att det inte orsakar någon allvarlig sjukdom, säger Fauci till nyhetsbyrån AP.

Washington Post skriver att forskare i Massachusetts upptäckt att omikron kan ha plockat upp ett virus som finns i vanlig förkylning, vilket skulle betyda högre smittsamhet men mildare sjukdomsförlopp. Just det viruset har inte upptäckts i andra varianter av covid-19, uppger de amerikanska forskarna.

Enligt världshälsoorganisationen WHO har ännu inga dödsfall med omikron konstaterats. Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppger att samtliga kända fall av omikronsmitta orsakat milda symtom, men betonar att underlaget ännu är för litet för att man ska kunna säga något säkert om hur allvarlig sjukdom virusvarianten kan orsaka, skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

På grund av omikron införde Danmark nyligen riktlinjer om att nära kontakter till den smittades nära kontakter skulle försätta sig själva i karantän. Nu mildras detta till att endast omfatta den smittades nära kontakter.

– Vi kan konstatera att det skett en kraftig ökning av antalet infektioner med omikronvarianten med flera utbrott i Danmark, därför ändrar vi våra riktlinjer, säger Helene Probst, biträdande direktör på Sundhedsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Powered by Labrador CMS