Lär mig att göra din vilja, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på jämn mark
Psaltaren 143:10

Världen idag

Mikael Oscarsson (KD) reagerar starkt på regeringens beslut att lova 1,5 miljarder i bistånd till palestinska myndigheten, utan motkrav. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Nytt palestinskt miljardbistånd: ”Upprörande”

Förra veckan beslutade regeringen om en ny strategi för det palestinska biståndet för åren 2020–2024, som omfattar 1,5 miljarder kronor. Trots terrorlöner och negativ demokratisk utveckling i de palestinska områdena väljer regeringen att uteslutande skuldbelägga Israel.

– Det här är oerhört, det palestinska biståndet behöver frysas tills terrorstödet upphör, säger Mikael Oscarsson (KD).

Nyheter · Publicerad 16:06, 1 jul 2020

Flera länder har på senare tid fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av uppgifter om korruption och att medel går till att avlöna terrorister.

Sverige går dock en annan väg. Nu har regeringen beslutat om en ny femårig strategi för det palestinska biståndet.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) menar i ett pressmeddelande att målet är att minska fattigdomen, ge ”bättre förutsättningar för en demokratisk utveckling” och öka respekten för mänskliga rättigheter.

I regeringens tillkännagivande nämns inget om bristen på demokrati eller stödet till terror från palestinska myndigheten eller att terrorgruppen Hamas har makten i Gaza.

I stället menar regeringen att det ”grundläggande hindret för utveckling i Palestina är Israels ockupation”.

Noterbart är också att regeringen medger att en lösning på konflikten behövs ”för att utvecklingssamarbetet ska uppnå långsiktigt hållbara resultat”.

Anklagelserna har fått Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov att ryta ifrån.

”Vi motsätter oss starkt och fullständigt de grundlösa anklagelserna mot Israel”, skriver han på Facebook.

Ben-Dov vänder sig emot att regeringen inte med ett ord kritiserar palestinierna och menar att Sverige ger en obalanserad och ensidig bild.

”Vi beklagar starkt att vi än en gång bevittnar en partisk svensk inställning som helt ignorerar Israels mest grundläggande intressen och säkerhetsbehov. Denna politik skadar inte bara de bilaterala förbindelserna mellan Israel och Sverige, utan också Sveriges förmåga att spela en konstruktiv roll för fred mellan israeler och palestinier.”

Mikael Oscarsson (KD) säger till Världen idag att han ska lämna in en interpellation i riksdagen i ärendet.

– Det är upprörande att regeringen inte alls tagit intryck av det som nu allt fler tycker är självklart, nämligen att ställa motkrav vid bistånd, säger han.

I flera andra exempel den senaste tiden har Sverige avslutat bistånd eller krävt vissa åtgärder för att fortsätta betala ut det.

– Human Rights Watch har visat att den palestinska myndigheten och Hamas sysslar med systematisk förföljelse och tortyr. Stödet till palestinska terrorister ökade förra året, påpekar Oscarsson.

– Detta är svenska folkets skattepengar och det är stora summor, särskilt när vi ser att utvecklingen går åt helt fel håll, säger Mikael Oscarsson, som menar att det nya beslutet aktualiserar behovet av en helt ny Mellanösternpolitik och en upprättad relation till Israel.

Det är upprörande att regeringen inte alls tagit intryck av det som nu allt fler tycker är självklart, nämligen att ställa motkrav vid bistånd.

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Vill Pehrson underminera hela Kristerssons regering?

Ledare Liberalernas sedan i lördags ordinarie partiledare Johan Pehrson är en fullblodspolitiker, som i... tisdag 29/11 00:10

Ateistisk läkare fick allvarlig hjärnblödning – ”såg Jesus”

Uppenbarelse. Ett reportage i Göteborgs-Posten av det ovanligare slaget beskriver hur en kroatisk-svensk läkare... tisdag 29/11 15:00

Barnen offer för svensk familjepolitik

Ledare Den extrema svenska familjepolitiken har ett högt pris – som våra barn får betala.  Enligt en... tisdag 29/11 00:00