Nyheter

Nya besked: Unga behöver inte covidvaccineras

Unga mellan 12 och 17 år rekommenderas inte längre att vaccinera sig mot covid-19.
Unga mellan 12 och 17 år rekommenderas inte längre att vaccinera sig mot covid-19.

Eftersom barn mellan 12 och 17 år sällan blir svårt sjuka av covid-19 finns inte längre någon anledning att de ska vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten.

Publicerad Uppdaterad

Hittills har barn i åldrarna 12 till 17 år rekommenderats att ta två doser vaccin mot covid-19.

Men för grundfriska barn kan numera det nya coronaviruset betraktas som ett vanligt luftvägsvirus, bedömer Folkhälsomyndigheten och Svenska Barnläkarföreningen.

Därför tar myndigheten bort den allmänna rekommendationen att i övrigt friska barn i åldersgruppen ska vaccinera sig.

”Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen. Därför tar vi bort rekommendationen om allmän vaccination mot covid-19 för åldrarna 12 till och med 17 år”, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten enligt ett pressmeddelande.

Beslutet gäller från och med den 1 november. Därefter erbjuds vaccinationen endast till barn som har en ökad känslighet för covid-19. Det handlar om grupper som bedöms vara mer känsliga för luftvägsinfektioner generellt eller har påtagligt nedsatt immunförsvar.

Vilka grupper det gäller specificeras närmare av Svenska Barnläkarföreningen.

Powered by Labrador CMS