Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Ny lag i Kalifornien kan sanktionera abort till födseln

Kaliforniens guvernör Gavin Newson har undertecknat en lag som devalverar barnets rättsskydd under de 28 första dagarna efter födseln.

”Kalifornien har avskaffat skyddet för nyfödda”, uppger kritiker och fruktar att spädbarnsmord nu riskerar att gå under radarn.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 okt 2022

Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom undertecknade nyligen en lagändring som kan komma att hindra utredning av fall av spädbarnsdöd under de 28 första dagarna efter födseln.

Lagen innebär nämligen att en ob­ducent inte per automatik ska undersöka dödsorsak när ett barn dör i en kvinnas mage under dessa första dagar. Syftet är att skydda abort­utövare och kvinnor som drabbats av missfall eller gör abort – även när aborten misstänks vara utförd så sent i graviditeten att den är olaglig, vilket i praktiken skulle kunna bli ända fram till födseln.

Kritiker rasar mot guvernö­rens beslut och menar att det kan göra att spädbarnsmord går under radarn.

”Syftet är att särskilt skydda abortutförare från civilrättsligt eller straffrättsligt ansvar när ett barn föds levande efter en misslyckad abort – och sedan lämnas att dö”, skriver skribenten Olivia Summers på American Center for Law and Justice:s (ACLJ:s) webbsida.

ACLJ beskriver det som särskilt allvarligt att den nya lagstiftningen förhindrar rättsläkare att undersöka dödsfall ”relaterade till eller efter känd eller misstänkt självframkallad abort”.

”Kalifornien har avskaffat skyddet för nyfödda, åtminstone under de första 28 dagarna av deras liv”, skriver sajten.

Demokraten Buffy Wicks, en av politikerna bakom lagen, uppger dock enligt Los Angeles Times att myndigheter även fortsatt kan undersöka ett spädbarnsdödsfall ifall de finner skäl för det.

Gavin Newsom har även rört upp känslor hos många kristna efter att ha bjudit in kvinnor från andra delstater i USA att komma till Kalifornien för att göra abort och kopplat detta till bibelversen i Markusevangeliet 12 som talar om att älska sin nästa som sig själv.

”Även om det är motbjudande att sätta upp reklamtavlor [för abort] i andra stater går han [Gavin Newsom] ett steg längre in i ren ondska. Det värsta är att dessa skyltar citerar och förvränger Jesu Kristi ord för att främja dödandet av ofödda barn genom abort”, skriver Jordan Sekulow, verkställande direktör på ACLJ, enligt CBN News.

– Det är verkligen fruktansvärt. Guvernör Newsom vill göra Kalifornien till en fristad för abort, säger Greg Burt på California Family Council, enligt CBN News.

Guvernören undertecknade även tolv andra lagförslag innehållande exempelvis förbud mot olika typer av efterforskning i syfte att förhindra aborter.

”Guvernör Newsom har tagit på sig att vara aborternas ambassadör i Amerika”, skriver Jordan Sekulow.

Guvernör Newsom har tagit på sig att vara aborternas ambassadör i Amerika

Abort i Kalifornien

• Abort är i Kalifornien tillåtet fram till att fostret räknas som livsdugligt, vilket brukar räknas vid den 21:a eller 22:a graviditetsveckan.

• Lagen påminner därmed om svensk abortlag.

• Enligt den nya lagen kommer kvinnor som utför en abort längre fram i graviditeten – ända fram till födseln – kunna undvika att ställas inför rätta.

• Lagen kan de facto innebära att barn som dör efter födseln – under de första 28 dagarna – inte blir föremål för någon utredning.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00