Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Ny film skildrar C S Lewis väg från ateist till kristen

Nästan 60 år efter den kristna författaren och tänkaren C S Lewis död kommer en film om hans liv. Där skildras Lewis känslomässiga och intellektuella resa, från ateism till kristendom.

Nyheter · Publicerad 16:50, 10 dec 2021

I dag är nog många mer bekanta med C S Lewis succébokserie om landet Narnia än med hans egen resa mot en stark och övertygande tro. En resa som gick från att vara hårdkokt ateist till att bli en av 1900-talets mest respekterade kristna apologeter, i något av en andlig evolution (skildrat i självbiografin Av glädje överfallen).

Den nya filmen om Lewis, The most reluctant convert: The untold story of C S Lewis, är inspelad i och runt Oxford, där han var lärare i engelsk litteratur vid Magdalen College (uttalas ”Maudlin”, del av Oxfords universitet). Bland annat har scener filmats på just Magdalen, men även i Lewis hem, där han skrev många av sina böcker (nära åttio titlar, såväl skön- som facklitteratur).

Tidningen The Guardian rapporterar att filmens regissör, Norman Stone, ska ha sagt att de moraliska och etiska frågor som Lewis tog upp är relevanta även i dag.

– Lewis såg sanningen i ögat, oavsett vilken effekt det skulle få. Detta kommer fram i hans författarskap och är en av de viktigaste orsakerna till att han blev så populär, menar Stone.

Filmen skildrar flera livsavgörande händelser i Lewis liv, bland annat hur han förlorade sin mor i cancer när han var nio år och den därefter svåra relationen till fadern. Men även upplevelsen av skyttegravarna under första världskriget och tragedin när hans älskade hustru, Joy Davidman, gick bort, också i cancer.

Centralt är också vänskapen med Oxfordstudenterna J R R Tolkien (författaren till Sagan om ringen) och Hugo Dyson, med vilka Lewis hade många intellektuella samtal.

CBN News rapporterar att skådespelaren Max McLean, som spelar den äldre Lewis i filmen, har fått hjälp att navigera i den kristna tron på ett djupgående sätt genom att läsa och studera flera av Lewis verk.

– Lewis inte bara utforskar företeelser andligt och känslomässigt, utan han binder det samman intellektuellt så att det inte finns någon uppdelning mellan det andliga och det känslomässiga, säger Max McLean till CBN.

Skådespelaren framhåller också att Lewis arv har haft stor inverkan på hans eget kristna liv.

Den nya filmen hade premiär i USA den 3 november. Tanken var från början att den bara skulle visas just den kvällen; den fick dock så stor uppmärksamhet att den har fortsatt visas på 200 biografer över hela USA.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10