Nyheter

Nordkorea sköt robot över Japan: ”Evakuera!”

Barn på väg till skolan i Misawa i den japanska prefekturen Aomori tar skydd vid en byggnad efter rapporterna om den nordkoreanska robotuppskjutningen. Foto: Kyodo News/AP/TT
Barn på väg till skolan i Misawa i den japanska prefekturen Aomori tar skydd vid en byggnad efter rapporterna om den nordkoreanska robotuppskjutningen. Foto: Kyodo News/AP/TT
Sydkoreanska och amerikanska soldater vid den nordkoreanska gränsen har höjt beredskapen efter tisdagens robottest. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Sydkoreanska och amerikanska soldater vid den nordkoreanska gränsen har höjt beredskapen efter tisdagens robottest. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Invånarna i nordligaste Japan uppmanades att söka skydd efter att Nordkorea avfyrat en ballistisk robot över japanskt territorium.Bedömare spår att varje nytt test för Nordkorea närmare att kunna nå USA och dess allierade med kärnvapenrobotar.

Publicerad Uppdaterad

Japans varningssystem för robotangrepp aktiverades omkring 00.30 natten mot tisdag, svensk tid. I de nordliga prefekturerna Hokkaido och Aomori pausades tåg- och tunnelbanetrafiken i morgonrusningen.

”Nordkorea verkar ha avfyrat en robot. Var vänliga och evakuera in i byggnader eller under jord”, löd varningsmeddelandet från regeringen som public service-bolaget NHK sände ut tidigt på morgonen.

Det var första gången sedan 2017 som det japanska varningssystemet aktiverades.

Japans premiärminister Fumio Kishida säger på en pressträff att roboten slog ner i Stilla havet.

– Det här är en våldshandling som följer på upprepade, nyligen avfyrade ballistiska robotar. Vi fördömer det här å det starkaste, säger Kishida.

Enligt Sydkoreas militär flög tisdagens medeldistansrobot omkring 4 500 kilometer med en höjd på uppemot 1 000 kilometer över havet. Det sydkoreanska försvarsdepartement uppger att distansen är den längsta som en nordkoreansk robot någonsin flugit.

USA fördömer Nordkoreas ”farliga och vårdslösa beslut” att avfyra vad man från amerikanskt håll beskriver som en långdistansrobot.

EU:s rådsordförande Charles Michel kallar testet en ”oförsvarlig aggression”.

Även Sydkoreas president Yoon Suk-yeol fördömer avfyrningen, som han anser är provokation som bryter mot FN:s föreskrifter.

Yoon kräver ”ett hårt svar och att vidtagande av motsvarande åtgärder i samarbete med USA och det internationella samfundet”, säger hans kansli i ett uttalande.

Under tisdagen utförde sydkoreanska och amerikanska stridsflygplan precisionsbombningsövningar som svar på den nordkoreanska robotavfyrningen, meddelar den sydkoreanska militären.

Nordkorea har genomfört ett rekordstort antal vapentester i år med totalt runt 40 avfyrade robotar. Tisdagens avfyrning utgör den femte nordkoreanska testrundan på bara tio dagar och beskrivs som den största provokationen från nordkoreanskt håll i år. Den senaste tidens intensiva vapentester ses som Pyongyangs svar på att Seoul, Tokyo och Washington den senaste tiden genomfört gemensamma militärövningar.

Den ballistiska robotens långa flygsträcka kan innebära att Pyongyang nu testar vapen med kapacitet att nå amerikanskt territorium, menar bedömare. Tisdagens flygdistans visar att nordkoreanska robotar har kapacitet att nå ön Guam, USA:s viktigaste strategiska utpost i Stilla havet med två militärbaser för flottan.

Powered by Labrador CMS