Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

MP-topp medger: Styrde Vattenfall bort från kärnkraft

S+MP-regeringen hävdade vid flera tillfällen att det statliga bolaget Vattenkrafts nedläggning av kärnkraftsreaktorer berodde på att de inte varit lönsamma. I en intervju med MP:s tidigare energipolitiska talesperson framkommer det dock att partierna styrt Vattenfall bort från en kärnkraftspositiv linje.

Samtidigt skjuter många svenskars elräkningar i höjden.

Nyheter · Publicerad 16:00, 18 jan 2022

”En elräkning på drygt 17 000:- för en normalstor villa”, berättar en person på Twitter om december månads elfaktura.

”9 600. Helt sjukt. 6 000 mer än samma månad förra året”, skriver en annan.

”Bor i ett litet hus så det landade på 4 200 kr. Men det är 3 400 kr mer än samma månad förra året”, skriver en tredje.

De skenande elpriserna upprör både bland privatpersoner och företag. Och samtidigt har en debatt om politikens roll i utvecklingen tagit ny fart.

Mattias Lindberg, krönikör i Bulletin, lade nyligen upp ett ljudklipp ur en podd från 2018 där Lise Nordin, dåvarande energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, avslöjar hur S och MP styrt Vattenfall bort från en kärnkraftspositiv linje.

”Den nya regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, bestämde att Vattenfall inte ska lägga massa pengar på ny kärnkraft”, säger Nordin och berättar att kursändring skett genom så kallad ”informell styrning”.

”Det betyder att man säger till sitt statliga bolag vad man vill ha av dem.”

”Sedan har regeringen bytt ut två personer i Vattenfalls styrelse”, säger Nordin som visserligen menar att statliga bolag inte ska utnyttjas politiskt, men uppger att detta handlade om att komplettera Vattenfalls kompetens.

Uttalandena som seglat upp har av kritiker tolkats som ett tydligt medgivande från MP att det är politisk styrning som ligger bakom att Sverige gått i en mer kärnkraftsnegativ riktning, och att det i förlängningen lett till dyrare el.

”MP hävdar gång på gång att det är näringslivets ovilja (och inte politisk styrning) som gjort att det inte byggs kärnkraft. Detta är alltså en lögn”, skriver Mattias Lindberg på Twitter.

Lise Nordin och andra debattörer menar dock att de uppgifter som nu sprids varit kända länge och inte handlar om någon nedtystad styrning utan en helt öppen process som regeringen drivit.

I veckan skulle en särskild debatt om de höga elpriserna i Sverige ha hållits i riksdagen. Den har dock ställts in och ska genomföras vid ett senare tillfälle, meddelar riksdagens webbplats.

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00