Nyheter

Missionsflyg gör insats för Afrikas horn

Missionsflyget MAF finns på plats i Dadaab i Kenya. Man flyger bland annat in medicin.

En viktig del i det stora hjälparbete som nu pågår i Afrikas horn är de flyginsatser som görs av missionsflyget MAF.– Ett av de största problemen är att koordinera arbetet, säger Erik Bergman, insamlings- och kommunikationsansvarig på MAF Sweden.

Resor och kommunikation hör till svårigheterna vid insatserna för de miljontals människor som drabbats av torkan i Afrikas horn. Den islamistiska rebellgruppen al-Shabab ställer till stora problem i Somalia.
– De hindrar mycket genom att ta vägtullar för matleveranser och vill inte släppa in organisationer utifrån, som de hävdar vill roffa åt sig folket och göra dem till kristna, säger Erik Bergman.

Normalt har MAF sex flygplan på plats i Kenya, men har nu förstärkt med ytterligare ett plan som flugits upp från Sydafrika, för att kunna fylla behoven.
– I första hand har vi gjort ett par flygningar där man rekognoserat. Vi har flugit nyckelpersoner som ambassadörer och en minister från Somalia och delegationer från olika organisationer, för att de ska utvärdera hur de ska gå tillväga, och det är resor som är alldeles för farliga att göra landvägen, förklarar Erik Bergman.
– Vårt arbete gör skillnad för om hjälporganisationer kan komma ut eller inte.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS