Nyheter

Markovits blir biskop i Linköpings stift

Marika Markovits blir ny biskop i Linköpings stift.
Marika Markovits blir ny biskop i Linköpings stift.

Stockholms domprost Marika Markovits blir ny biskop i Linköping. Tidigare i år blev Markovits, som nu är domprost i Stockholm, omskriven i samband med Domkyrkorådets beslut att stänga S:ta Claras natthärbärge för hemlösa.

Publicerad Uppdaterad

I måndags valdes Marika Markovits till ny biskop i Linköpings stift. Hon efterträder därmed förre Linköpingsbiskopen Martin Modéus, som den 4 december kommer att tas emot som ny ärkebiskop i Uppsala domkyrka.

Marika Markovits, som tidigare varit direktor på Stockholms Stadsmission, har under de senaste åren tjänstgjort som domprost i Stockholm.

I januari berättade Världen idag om att Domkyrkorådet, på inrådan från försäkringsbolag, stängt natthärbärget i S:ta Clara kyrka samt att Markovits uttryckt att kommunen ansvarar för att människor har tak över huvudet. Med anledning av detta riktade bland annat Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson kritik mot Marika Markovits.

2017 vägrade Stockholms Stadsmission, med Marika Markovits som direktor, ta emot 85 000 kronor som Sverigedemokraterna ville skänka till hjälporganisationen.

”Vi väljer att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn”, skrev Markovits i ett mejl till SD.

Marika Markovits blir biskop för Linköpings stift vid en biskopsvigning i Uppsala domkyrka 15 januari 2023. 21 januari kommer hon att tas hon emot i Linköpings domkyrka, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Powered by Labrador CMS