På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ljus i tunneln för svenska Israelresor

För första gången på ett halvår har pilgrimsresearrangören Exodus Resor öppnat för bokning av en ny Israelresa, som planeras till månadsskiftet oktober/november. Samtidigt vittnar andra resebyråer om ett stort intresse för de Israelresor de planerat till hösten.

Nyheter · Publicerad 15:31, 24 feb 2021

Världen i dag skrev i lördagstidningen om Israels lättnader av corona­restriktioner och om landets rekordsnabba vaccinkampanj, där man nu ser resultat i form av att smittan har avtagit kraftigt bland de äldre. 

Samtidigt konstaterar Johan Gullberg, som är mångårig arrangör av resor till Israel och ansvarig för varumärket Exodus Resor inom Tranås resebyrå, att den senaste tidens händelser i Israel ännu inte har lett till någon större reaktion från svenska kunder.

– Det är ganska tyst än så länge. Även om Israel ligger i fronten, och man ser lite ljuspunkter där nere, är det så många osäkra kort. Intresset för att resa finns, men man avvaktar helt enkelt, säger han.

Gullberg berättar att han hoppas att de ska få till några resor till Israel under hösten, vilket de redan har börjat planera för, samtidigt som de väntar på diverse besked som gör det möjligt i praktiken.

– Det känns ändå som att Israel är väldigt måna om att komma igång, fortsätter han. 

Inom så lite som en timme efter samtalet med Världen idag visar det sig att Gullberg får just ett sådant besked från Israel som han väntat på; ett klartecken från ett hotell som gör att de plötsligt kan öppna upp för bokning av en Israelresa kring månadsskiftet oktober/november. Han meddelar detta per mejl till Världen idag, som ringer upp honom en andra gång.

– Det är jättekul att äntligen kunna erbjuda detta till våra resenärer, säger Gullberg och brister ut i ett skratt som låter som en kombination av lättnad och glädje.

Även Göran Duveskog, på Duveskogs Reseservice, berättar för Världen idag att de räknar med att kunna genomföra Israelresor till hösten. På deras sajt finns redan datum för flera inplanerade sådana, tillsammans med en uppmaning att höra av sig och göra intresseanmälan.

– Det är just nu många som hör av sig om våra planerade resor till hösten, konstaterar han.

Duveskog berättar också att Israel nu i dagarna har aviserat att det kommer att krävas ett så kallat ”grönt pass”, som visar att man antingen är vaccinerad eller har antikroppar, för att kunna resa in i landet framöver.

– Då även Sverige räknar med att ha kunnat vaccinera den vuxna befolkningen till någon gång i sommar, tror vi att det ska vara fullt möjligt att resa till Israel med gruppresor till hösten, förklarar han.

Israelspecialisten och researrangören Richard Mühlrad, på Stureplans resor, berättar att de har bokningsbara Israelresor med resedatum både i vår, i höst och under 2022, samtidigt som han konstaterar att det är osäkert om vårens resor blir av.

– Hösten bokar vi och framför allt våren och sommaren 2022. Vi har många pastorer, präster och organisationer som hör av sig och vill diskutera resan framöver. Vi ser ljus i tunneln, säger han.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier