Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Lars Vilks död – ”inget tyder på attentat”

Konstnären Lars Vilks är död. Vilks, känd för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund men också för sin träskulptur ”Nimis”, levde under polisskydd. Han omkom tillsammans med två poliser i en trafikolycka på E4:an vid Markaryd.

Nyheter · Publicerad 13:20, 4 okt 2021

Bilen som Lars Vilks färdades i tillsammans med två poliser korsade det vajerräcke som fanns innan den krockade med en lastbil.

Enligt Trafikverket kräver det en hel del kraft och är ”väldigt, väldigt ovanligt”. Men polisen hävdar att ingenting i nuläget pekar på någon yttre påverkan.

– Vi vill absolut utesluta att det skulle vara någon yttre påverkan på livvaktsbilen eller Lars Vilks. Det finns ingenting i nuläget som pekar på att det skulle vara något attentat, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten, på en presskonferens.

Olyckan inträffade vid halv fyra på söndagseftermiddagen och både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.

Lastbilschauffören fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas. Ett första förhör har kunnat genomföras med personen, men polisen vill inte gå in på vad det har gett.

Polisens tekniker har funnit däckrester på vägen en bit före platsen för kollisionen, och en av hypoteserna är att en däckexplosion orsakat olyckan. Men utredningen är fortfarande i ett tidigt skede.

Innehöll livvaktsbilen en svart låda?

–  En svart låda finns inte. Men det finns möjligheter att spåra annat, säger Stefan Sintéus.

En följebil till livvaktsbilen låg en bit bakom, men personalen i den bilen såg inte olyckan eftersom de var för långt ifrån.

Utredningen om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.

Även Trafikverket har inlett en egen utredning för att undersöka om det varit några felaktigheter med vägen eller anläggningen vid platsen.

”Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen”, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

Lars Vilks var en konstnär som främst blev känd för sina Muhammedkarikatyrer.

Sommaren 2007 lät han Tällebergs hembygdsgård i Värmland ställa ut hans bild av profeten Mohammed som rondellhund. När en svensk tidning någon månad senare publicerade Vilks bild väckte det omfattande internationella protester och Vilks blev ett hatobjekt för militanta islamister.

Vilks hade sedan 2010 livvaktsskydd. Då åtalades amerikanskan Colleen LaRose, känd som Jihad Jane, för att ha försökt rekrytera personer att mörda Vilks. Den 11 december samma år inträffade terrordådet i Stockholm där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds, efter att ha skickat mejl till TT och Säpo och angett Vilks Muhammedteckningar som ett av motiven till dådet.

I samband med ett framträdande på kulturhuset Krudttönden i Köpenhamn 2015 besköts lokalen, en man dödades och flera personer skadades. Vilks klarade sig oskadd men förmodades vara måltavla för terrorattacken.

Lars Vilks resonerade i intervjuer kring att hans konst inverkade på privatlivet.

– Det ligger självklart i konstens natur att utmana auktoriteter. I mitt fall har en lång rad osannolika omständigheter skapat ett långvarigt och besvärligt läge. Att konstnärer ska utmana är mer en regel än något som jag ska rekommendera, sade han i en intervju med Marianne Lindberg de Geer för Expressen.

Lars Vilks blev 75 år.

Vi vill absolut utesluta att det skulle vara någon yttre påverkan på livvaktsbilen eller Lars Vilks.
En svart låda finns inte.

• Lars Vilks föddes 1946 i Helsingborg av estniska föräldrar.

• Han utbildade sig i konsthistoria vid Lunds universitet och doktorerade 1987.

• Sedan 1970-talet arbetade han även med skulpturer, efter att först ha försökt sig på måleri men enligt egen utsago inte ha haft tillräcklig talang.

• 1980 började han uppföra drivvedskonstverket ”Nimis” på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna – men verket står till stor del kvar.

• Lars Vilks och hans livskamrat träffades 1989. När de ville flytta ihop sommaren 2020 sade polisen nej, eftersom polisskyddet dygnet runt inte kunde omfatta ännu en person. Bland annat Publicistklubben gick då ut med ett upprop för att stötta Vilks och sambon, och konstnären anmälde saken till Justitieombudsmannen, men ärendet lades ned.

• 2007 lät Vilkspublicera sina teckningar av profeten Mohammed som rondellhund vilket ledde till starka reaktioner från islamister.

• 2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn där Lars Vilks tros ha varit måltavlan.

Källa: TT

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00