Nyheter

Kyrkorna i Tanzania varnar: Nu sprids smittan

Tanzanias president John Magufuli förklarade i somras att landet befriat sig från covid-19 genom bön, och varnar för vaccinet. Nu säger landets största kyrkor att en ny smittspridning är att vänta, och att människor måste skydda sig även på andra sätt än med bön.
Tanzanias president John Magufuli förklarade i somras att landet befriat sig från covid-19 genom bön, och varnar för vaccinet. Nu säger landets största kyrkor att en ny smittspridning är att vänta, och att människor måste skydda sig även på andra sätt än med bön.

Tanzanias protestantiska och katolska kyrkor har uppmanat de troende att förbereda sig för en ny våg av smitta, och att inte enbart be utan även hålla social distans. Landets hälsominister svarade med att varna för panik, och rådde människor att dricka mycket vatten och inhalera örter för att hålla sig friska.

Publicerad Uppdaterad

Mina kära tanzanier, låt oss stå fast, några av dessa vaccin är inte bra för oss.

John Magufuli, Tanzanias president

Vid ett pressmöte på tisdagen förklarade hälsominister Dorothy Gwajima även att regeringen inte har för avsikt att köpa in något vaccin mot covid-19. I stället manade hon de 60 miljoner invånarna att fortsätta hålla viruset stången med en sund livsföring, och lät fotografera sig när hon inhalerade ett vattenbad med örter.

Dorothy Gwajima bad också religiösa inrättningar att respektera regeringens metoder för att informera allmänheten, skriver den tanzaniska tidningen The Citizen.

Det var en tydlig passning till den katolska och den evangeliska lutherska kyrkan, ELCT, som förra veckan varande för att landet kan stå inför en ny smittvåg.

”Vi är inte en ö. Vi har all anledning att vidta åtgärder och att be till Gud så att vi kan gå oskadda igenom den här pandemin”, skrev den katolska biskopskonferensen i Tanzania, enligt The Citizen.

I uttalandet uppmanades de troende att be, undvika stora folksamlingar och avstå från nära personliga kontakter – åtgärder som skrotades i somras, då presidenten under en gudstjänst förklarade landet coronafritt.

Den evangelisk-lutherska kyrkan riktade sin skrivelse till personer i ledande position inom samfundet och bad dem informera sina medlemmar om hur man bäst skyddar sig för smitta.

”Det är vårt ansvar att vidta säkerhetsåtgärder. Det går inte emot vår tro, och inte heller är det en synd eller ett brott; snarare utmanar vi Gud genom att inte vara försiktiga”, skriver biskop Fredrick Shoo i brevet, enligt The Citizen.

De kristna kyrkornas uttalanden kommer samtidigt med uppgifter om att antalet smittade och dödade i covid-19 nu ökar i hälften av alla länder i Afrika.

Tanzanias president John Magufuli har dock avfärdat betydelsen av vaccin mot covid-19 och rentav anklagat tanzanier som rest utomlands för att vaccinera sig för att föra in viruset i landet, rapporterar CNN.

”Mina kära tanzanier, låt oss stå fast, några av dessa vaccin är inte bra för oss”, sade han vid ett möte den 27 januari.

”Vi måste sätta vår Gud först men samtidigt vidta alla nödvändiga åtgärder ... för att skydda oss mot denna sjukdomen”, sade han, och påpekade att landets befolkning ”levt nästan ett år utan viruset”.

Dagen efter gick världshälsoorganisationen WHO ut med en vädjan till Tanzania att använda munskydd och att förbereda landet för en vaccinationskampanj.

Tanzania har inte uppdaterat sina data om smittade med covid-19 sedan i slutet av april förra året. Då hade man 509 bekräftade smittade och 21 dödsfall i en befolkning på 60 miljoner.

Powered by Labrador CMS