Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

I de konfessionella skolor som Skolinspektion gjort tillsyn hos och vars rapporter är klara fann man inga brister i arbetet med konfessionella inslag. (Illustrationsbild) Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kristna skolor får grönt ljus efter myndighetstillsyn

Förra året inledde Skolinspektionen en särskild tillsyn av konfessionella friskolor för att se om undervisningen påverkas av konfessionella inslag.

Hittills har tio kristna friskolor som granskat fått godkänt för sin icke-konfessionella undervisning.

Nyheter · Publicerad 16:00, 23 maj 2022

Skolinspektionen påbörjade i höstas en rad oanmälda besök vid konfessionella friskolor. Syftet var att se om de konfessionella inslag som tillåts i utbildningsdelen också påverkar undervisningen.

I intervjuer och observationer, ofta genomförda under flera dagar, undersökte Skolinspektionen också om skolornas undervisning kunde anses vara saklig, allsidig och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, liksom om utbildning och undervisning bedrivs i enlighet med läroplanens värdegrund.

Nu har flera tillsynsrapporter kommit in och publicerats på myndighetens hemsida.

Världen idag har sett rapporterna för sju kristna skolor som ingått i den tematiska granskningen, vilken fortfarande pågår. De gäller Johan Movingers gymnasium i Solna, S:t Eriks katolska skola i Stockholm, Borås kristna skola, Broskolan Örnsköldsviks Kristna skola, Hannaskolan i Örebro, Sävsjö kristna skola och Kristna skolan Oasen i Sundsvall.

Enligt Kristna friskolerådet har ytterligare tre kristna skolor fått sina tillsynsrapporter, samtliga utan anmärkning, även om de ännu inte kan ses i Skolinspektionens databas. Det handlar om Strandskolan i Vilhelmina, Mikaelskolan i Sollentuna och Hällebergsskolan i Ljungskile.

Ingen av skolorna har någon anmärkning på punkten om konfessionella inslag, och i alla tio bedöms undervisningen vara saklig, allsidig och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Bara i ett fall, när det gällde Bo­rås kristna skola, hade Skolinspektionen en anmärkning. Den gällde läroplanens värdegrund, och ledde till en uppmaning till skolan att upprätta plan mot kränkande behandling i samarbete med eleverna.

Beslut finns även för en judisk skola, i Göteborg, och en muslimsk skola, i Stockholm. Ingen av dessa har fått någon anmärkning.

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Regeringen ger uppdrag om ny svensk folkräkning

Samhälle. För första gången på flera decennier ska en ny svensk folkräkning genomföras. – Vi har tappat... fredag 31/3 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00