Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

I de konfessionella skolor som Skolinspektion gjort tillsyn hos och vars rapporter är klara fann man inga brister i arbetet med konfessionella inslag. (Illustrationsbild) Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kristna skolor får grönt ljus efter myndighetstillsyn

Förra året inledde Skolinspektionen en särskild tillsyn av konfessionella friskolor för att se om undervisningen påverkas av konfessionella inslag.

Hittills har tio kristna friskolor som granskat fått godkänt för sin icke-konfessionella undervisning.

Nyheter · Publicerad 16:00, 23 maj 2022

Skolinspektionen påbörjade i höstas en rad oanmälda besök vid konfessionella friskolor. Syftet var att se om de konfessionella inslag som tillåts i utbildningsdelen också påverkar undervisningen.

I intervjuer och observationer, ofta genomförda under flera dagar, undersökte Skolinspektionen också om skolornas undervisning kunde anses vara saklig, allsidig och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, liksom om utbildning och undervisning bedrivs i enlighet med läroplanens värdegrund.

Nu har flera tillsynsrapporter kommit in och publicerats på myndighetens hemsida.

Världen idag har sett rapporterna för sju kristna skolor som ingått i den tematiska granskningen, vilken fortfarande pågår. De gäller Johan Movingers gymnasium i Solna, S:t Eriks katolska skola i Stockholm, Borås kristna skola, Broskolan Örnsköldsviks Kristna skola, Hannaskolan i Örebro, Sävsjö kristna skola och Kristna skolan Oasen i Sundsvall.

Enligt Kristna friskolerådet har ytterligare tre kristna skolor fått sina tillsynsrapporter, samtliga utan anmärkning, även om de ännu inte kan ses i Skolinspektionens databas. Det handlar om Strandskolan i Vilhelmina, Mikaelskolan i Sollentuna och Hällebergsskolan i Ljungskile.

Ingen av skolorna har någon anmärkning på punkten om konfessionella inslag, och i alla tio bedöms undervisningen vara saklig, allsidig och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Bara i ett fall, när det gällde Bo­rås kristna skola, hade Skolinspektionen en anmärkning. Den gällde läroplanens värdegrund, och ledde till en uppmaning till skolan att upprätta plan mot kränkande behandling i samarbete med eleverna.

Beslut finns även för en judisk skola, i Göteborg, och en muslimsk skola, i Stockholm. Ingen av dessa har fått någon anmärkning.

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Trösterika Jesaja 41:10 är årets mest delade bibelvers i världen

Bibeln. Jesajas ord om Guds beskydd och tröst är den mest delade bibelversen under 2022. Det uppger... lördag 3/12 20:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10