Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

I de konfessionella skolor som Skolinspektion gjort tillsyn hos och vars rapporter är klara fann man inga brister i arbetet med konfessionella inslag. (Illustrationsbild) Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kristna skolor får grönt ljus efter myndighetstillsyn

Förra året inledde Skolinspektionen en särskild tillsyn av konfessionella friskolor för att se om undervisningen påverkas av konfessionella inslag.

Hittills har tio kristna friskolor som granskat fått godkänt för sin icke-konfessionella undervisning.

Nyheter · Publicerad 16:00, 23 maj 2022

Skolinspektionen påbörjade i höstas en rad oanmälda besök vid konfessionella friskolor. Syftet var att se om de konfessionella inslag som tillåts i utbildningsdelen också påverkar undervisningen.

I intervjuer och observationer, ofta genomförda under flera dagar, undersökte Skolinspektionen också om skolornas undervisning kunde anses vara saklig, allsidig och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, liksom om utbildning och undervisning bedrivs i enlighet med läroplanens värdegrund.

Nu har flera tillsynsrapporter kommit in och publicerats på myndighetens hemsida.

Världen idag har sett rapporterna för sju kristna skolor som ingått i den tematiska granskningen, vilken fortfarande pågår. De gäller Johan Movingers gymnasium i Solna, S:t Eriks katolska skola i Stockholm, Borås kristna skola, Broskolan Örnsköldsviks Kristna skola, Hannaskolan i Örebro, Sävsjö kristna skola och Kristna skolan Oasen i Sundsvall.

Enligt Kristna friskolerådet har ytterligare tre kristna skolor fått sina tillsynsrapporter, samtliga utan anmärkning, även om de ännu inte kan ses i Skolinspektionens databas. Det handlar om Strandskolan i Vilhelmina, Mikaelskolan i Sollentuna och Hällebergsskolan i Ljungskile.

Ingen av skolorna har någon anmärkning på punkten om konfessionella inslag, och i alla tio bedöms undervisningen vara saklig, allsidig och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Bara i ett fall, när det gällde Bo­rås kristna skola, hade Skolinspektionen en anmärkning. Den gällde läroplanens värdegrund, och ledde till en uppmaning till skolan att upprätta plan mot kränkande behandling i samarbete med eleverna.

Beslut finns även för en judisk skola, i Göteborg, och en muslimsk skola, i Stockholm. Ingen av dessa har fått någon anmärkning.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00