Nyheter

Kraftigt sug efter solceller i år

Allt fler gör som denna husägare.
Allt fler gör som denna husägare.

Elpriserna har dämpats i år. Möjligtvis är det därför den värsta rusningen efter solceller har klingat av. Men sammantaget ligger hushållens investeringar i solel på klart högre nivåer hittills i år.

Publicerad Uppdaterad

De beviljade skatteavdragen för installation av solcellsel uppgick under årets nio första månader till 2,4 miljarder kronor. Under hela 2022 var den summan 1,3 miljarder kronor, enligt siffror från Svensk Solenergi, som bygger på Skatteverkets statistik.

En liten del av förklaringen är att det gröna avdraget höjdes vid förra årsskiftet, från 15 till 20 procent.

Totalt sett investerade svenska villaägare 12,4 miljarder kronor i solcellsteknik under de första kvartalen, 40 procent mer än för hela 2022.

Enligt Svensk Solenergi är det nu man ska ta investeringsbeslutet, för att ha anläggningarna i bruk till vår/sommar när solen lyser som starkast.

”Vi ser nu en avmattning av efterfrågan efter förra höstens starka uppgång, då det knappt gick att hitta en installatör som hade tid, vilket innebär att det är bra läge att investera just nu”, skriver branschorganisationen i en kommentar.

Det är även fler som satsar på batterier, även om det anses vara dyrt fortfarande, och svårare att räkna hem. Enligt Svensk Solenergi beviljades 26 300 privatpersoner grönt skattemässigt avdrag för installation av energilager, jämfört med 14 200 personer helåret i fjol.

Powered by Labrador CMS