Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Svenska lantbrukare är satta under hård press – trots hög efterfrågan på inhemska produkter. Foto: Terje Bendiksby/AP/TT

Kostnadschock för svenska bönder

Kostnaderna för el, gödsel och diesel har stigit snabbt under hösten. Framtidstron har minskat kraftigt för de svenska lantbrukarna, visar ett färskt ”grönt näringslivsindex” från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Det är en historisk nedgång det fjärde kvartalet, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.

Nyheter · Publicerad 12:00, 8 dec 2021

För exakt ett år sedan var scenariot det motsatta. Framtidstron var ljus sedan efterfrågan på svenskproducerade livsmedel fått lantbrukare att skörda framgångar.

Trots en fortsatt hög efterfrågan på svenska råvaror är bilden nu en annan. Det visar ett färskt index över de gröna näringarna för det fjärde kvartalet, från LRF.

Det är skenande kostnader för de insatsvaror som behövs för att kunna producera, som exempelvis diesel, el och gödsel, som är orsaken. Bland annat har priset på kvävegödsel ökat med 240 procent på bara ett år, och världsmarknadspriset på diesel har nästan fördubblats.

Och marginaler för den här typen av ökning finns inte hos livsmedelsproducenterna, enligt LRF.

– Det är en bransch som i många år har varit träffade av tuff lönsamhet. De här pengarna finns inte för livsmedelsproducenterna och om inget sker är risken stor att det slår över i minskad livsmedelsproduktion framåt, säger vd:n Anna Karin Hatt, tidigare toppolitiker inom Centerpartiet.

Indexet visar hur samtliga branschspecifika kurvor, förutom skogen, faller kraftigt och landar på en negativ syn på den framtida konjunkturen.

– Det är en historisk nedgång det fjärde kvartalet, säger Hatt.

Enligt LRF flaggar nu växtodlarna för brist på gödning och att tomatodlare riskerar att fördubbla sina energikostnader. Kompensation för de stigande kostnaderna behövs.

– Det finns ingen chans att lantbrukarna själva ska kunna bära de här snabbt ökade kostnaderna. Vi ser att det behöver leda till att lantbrukarna får bättre betalt för sina produkter och tjänster.

Politiken behöver också ta ansvar, menar Anna Karin Hatt.

– Kortsiktigt här och nu behöver man lindra kostnadschocken för lantbrukarna. Det kan man göra till exempel genom att införa de stöd som fanns under torkan 2018.

Framåt behövs det ökade investeringar i fossilfri bränsleproduktion, menar hon.

Samtidigt finns det lantbrukare som anser att en nödvändig åtgärd är att sänka punktskatten på el och diesel.

Det finns ingen chans att lantbrukarna själva ska kunna bära de här snabbt ökade kostnaderna.

Grönt näringslivsindex

• Grönt näringslivsindex mäter hur konjunkturen utvecklas bland lant- och skogsbruksföretag.

• I indexet ingår näringsgrenarna växtodling, trädgårdsnäring, animalieproducenter, skogsbruk samt förädling och tjänster.

• I de gröna näringarna verkar omkring 400 000 företag, varav cirka 320 000 är skogsföretag och 70 000 jordbruksföretag.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund (LRF)

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00