Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Klimataktivist ”utsedd till Jesu efterträdare”

Jesus har utsett 15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg till en av sina efterträdare. Det skriver Svenska kyrkan i Limhamn på Twitter. ”Vansinne. Om inte kyrkan tar sitt eget budskap och sin historia på allvar – vem ska då göra det?”, skriver teologen Ann Heberlein, men tweeten får också lovord.

Nyheter · Publicerad 16:55, 3 dec 2018

Varje dag fram till jul publicerar Svenska kyrkan i Limhamn ett inlägg i en slags virtuell julkalender på Twitter. I lördags var det dags för den första ”lucköppningen”.

”Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg”, står det i tweeten.

Greta Thunberg är en 15-årig klimataktivist som under höstterminen hamnat i mediers blickfång då hon skolstrejkat för klimatet. Hon är också känd för att vara dotter till operasångerskan Malena Ernman.

Att en kristen kyrka skriver om ”efterträdare” till Jesus har mött en våg av kritik.

”Gud välsigne Greta, men en kyrka som reducerar Frälsaren till en förebild bland många andra reducerar även evangeliet till enbart goda råd. Plus, ryktet om Jesus från Nasarets behov av en efterträdare är kraftigt överdrivet”, skriver Jacob Rudenstrand från Svenska evangeliska alliansen, på Twitter.

En annan som kritiserar inlägget är M-politikern och teologen Ann Heberlein.

”Peak vansinne. En svenskkyrklig församling firar första advent genom att utse Greta Thunberg till Jesus efterträdare. Om inte kyrkan tar sitt eget budskap och sin historia på allvar – vem ska då göra det?”, twittrar hon.

Heberlein har redan tidigare kritiserat twittrandet från Limhamns kyrka.

– Personalen utnyttjar Svenska kyrkans plattform för att framföra sina egna politiska åsikter, sa hon till Lokaltidningen Malmö Limhamn i samband med att församlingen skrivit ett inlägg som kunde uppfattas som ett ställningstagande för böneutrop.

En annan politiker som kritiserar församlingens ”första lucka” är M-politikern Hanif Bali.

”Kommer ni ihåg när vi skämtade om att klimatpanik är den nya religionen och klimataktivisterna det nya prästerskapet med egna bullor, synd och kättare?”, skriver han på Twitter.

Bland kommentarerna på Limhamns kyrkas inlägg finns både kritik och lovord.

”Känns bra att ha gått ur Svenska kyrkan”, skriver en person.

”Känns bra att ha gått med i Svenska kyrkan”, skriver en annan.

Vi borde sluta klaga och i stället glädjas åt de människor som gör något gott på jorden, menar en tredje.

Världen idag hör av sig till Limhamns kyrka för att höra varför de skrev tweeten.

– Vi skrev den dels för att det är ett aktuellt ämne, med klimathotet och miljömötet i Polen, dels för att uppmärksamma en människa som gör något gott för vår värld, skriver kyrkoherden Jonas Persson i ett mejl.

Behöver Jesus en efterträdare?

– Jesus behöver alltid någon som följer – som är ”händer och fötter i världen”. Genom dopet är vi alla kallade att följa Jesus – efterträdare har det utsetts till Jesus genom alla tider, människor som gör gott för världen och för människorna, skriver Persson.

Kan ni förstå kritiken?

– Inte de som vägrar inse klimathotet, dem förstår jag inte. Det är naturligtvis alltid komplicerat att på något sätt ”jämföra” en levande människa med Jesus, men det är så vi ofta tänker kring de personer som gör gott – vi gör dem helgonlika

Att personalen i Limhamns kyrka skulle använda Twitter för att sprida ett politiskt budskap avvisar Persson bestämt.

– Vi sprider evangelium som av nödvändighet blir politik, skriver han.

I en kommentar på Twitter skriver församlingen även att det kan hända att de ”tweetar allvarligt och på samma gång med glimten i ögat”.
 

Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen ger inte mycket för det svaret.

– Alla som arbetar med humor vet att tajming och sammanhang är grundläggande, och med tanke på reaktionerna har man en hemläxa att göra. Inte minst om syftet är att skapa ett samtal om Jesus från Nasaret, säger han till Världen idag.

Svenska kyrkans kommunikationsavdelning skriver i en kommentar på Twitter att Limhamns kyrka själva får stå för tweeten.

Gud välsigne Greta, men en kyrka som reducerar Frälsaren till en förebild bland många andra reducerar även evangeliet till enbart goda råd. Plus, ryktet om Jesus från Nasarets behov av en efterträdare är kraftigt överdrivet.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier