Nyheter

Kaoset i Botkyrka fortsätter – M redo att tala med Nyans

Botkyrka kommun har under lång tid präglats av politiskt kaos. Uppgifter har florerat om att gängkriminella infiltrerat S, som är det nuvarande styrets ledande parti. Foto: Mickan Palmqvist/TT
Botkyrka kommun har under lång tid präglats av politiskt kaos. Uppgifter har florerat om att gängkriminella infiltrerat S, som är det nuvarande styrets ledande parti. Foto: Mickan Palmqvist/TT
Ebba Östlin. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Ebba Östlin. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Emanuel Ksiazkiewicz. Foto: Fredrik Persson/TT
Emanuel Ksiazkiewicz. Foto: Fredrik Persson/TT

I vintras florerade uppgifter om gängkriminellt deltagande i avsättandet av Botkyrkas dåvarande kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S). Nu har en ny maktkamp seglat upp, i vilken Moderaterna är beredda att samtala med det muslimska partiet Nyans.

Publicerad Uppdaterad

Vi vill sätta stopp för den här soppan.

Stina Lundgren (M), oppositionsråd

Botkyrka kommun har under lång tid präglats av politiskt kaos. I februari i år skrev Världen idag om att kommunens dåvarande kommunstyrelseordförande Ebba Östlin röstats bort. Aftonbladets skribent Oisín Cantwell med flera förmedlade då uppgifter om att gängkriminella blivit medlemmar i S Botkyrka i syfte att rösta bort Östlin, som gjort sig känd för att arbeta mot gängkriminellas påstådda inflytande i studieförbundet ABF:s Botkyrka-Salem-verksamhet.

I mars utsåg S i Botkyrka Emanuel Ksiazkiewicz till Ebba Östlins efterträdare. Ksiazkiewicz har sedan dess lett ett kommunstyre med S, MP, KD och C.

Nyligen kastades dock C ut från styret, vilket lett till att M tappat tålamodet.

– Att även Centerpartiet nu kastats ut från styret i Botkyrka av ABF-falangen i Socialdemokraterna visar att turerna kring uppgifter om korruption och kopplingar till gängkriminalitet i politiken i Botkyrka inte är över, säger Stina Lundgren (M), opppositionsråd i Botkyrka, i ett pressmeddelande.

M vill nu verka för ett maktskifte.

– Inga konstigheter. Det ligger i Moderaternas intresse att jobba för maktskifte, kommenterar kommunstyrelsens nuvarande ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) i en intervju med SVT Stockholm.

Då M endast besitter 10 av 75 mandat behöver man samla flera olika partier för att få till stånd ett maktskifte. Stina Lundgren uppger till Aftonbladet att M kan tänka sig att samtala med samtliga partier i Botkyrka kommunfullmäktige, inklusive det muslimska partiet Nyans som besitter ett mandat.

– Vi vill sätta stopp för den här soppan. Botkyrkaborna förtjänar mer, säger Lundgren.

Nyans politik, exempelvis att svensk grundlag ska ange muslimer som en nationell minoritetsgrupp samt att brottsrubriceringen islamofobi införs, gör dock att M-ledaren i Botkyrka har svårt att se att ett samarbete de facto blir av.

– Våra värderingar ligger väldigt långt ifrån varandra. Därför har jag svårt att se att de [Nyansföreträdarna] kan komma överens om en moderat politik, säger Stina Lundgren till Aftonbladet.

Powered by Labrador CMS