Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Gängkriminella kan ha deltagit i kupp mot S-topp

Uppgifter i medier gör gällande att kriminella var med och avsatte S-toppen Ebba Östlin som kommunalråd i Botkyrka. Politiker och debattörer är starkt kritiska och menar att det är ett hot mot demokratin.

Men partimedlemmar dementerar uppgifterna och hävdar att Östlin brustit i sitt ledarskap.

Nyheter · Publicerad 15:00, 1 feb 2023

Oisín Cantwell, skribent för Aftonbladet, hävdar att flera nya partimedlemmar med nära koppling till gängkriminalitet deltog i bortröstningen av S-toppen Ebba Östlin som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. Cantwell nämner att Östlin gjort sig känd för att kämpa mot den organiserade brottsligheten i området.

Aftonbladet uppger att ett 50-tal nyblivna partimedlemmar dök upp vid lördagens sammankomst i Hallunda. Uppgifterna har väckt starka reaktioner.

Svenska Dagbladets ledarskribent Tove Lifvendahl menar att det inträffade illustrerar att ”det nya Sverige utmanar demokratin inifrån”.

”Vi är många som undrar hur Socialdemokraterna i Stockholm kommer att hantera situationen. Den organiserade brottsligheten har redan lärt sig det offentliga bidragssystemet och vet att åberopa den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Och i takt med att kriminella element blir mer och mer systemsmarta kommer deras närvaro att bli allt mer kännbar”, skriver Lifvendahl.

Ebba Östlin vidhåller, i ett inlägg på Facebook, att omröstningen initierats av ABF Botkyrka Salems ledning efter att kommunen tvingats stänga deras verksamheter. En stängning som genomfördes efter att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna, uppger Östlin.

Christina Zedell, ordförande för ABF Botkyrka-Salem, tillbakavisar Östlins version. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Zedell att den lokala partistyrelsen i Botkyrka har utrett Östlins ledarskap.

– Den visade att hon på flera punkter brustit i sitt ledarskap, säger Zedell till tidningen.

Katarina Berggren är en av de S-medlemmar som var med och röstade om partikamraten Ebba Östlins fortsatta förtroende. I en intervju med SVT dementerar även hon påståenden om en kupp.

– Det var ett demokratiskt medlemsmöte. Jag tycker att det är kränkande att komma med så grava anklagelser, säger Berggren.

Ytterligare en person som avfärdar uppgifterna om en kupp är Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län.

– Vi kan inte se att några regler bröts på det här mötet, säger hon till TT.

SvD och Expressen uppger att de sökt S:s partisekreterare Tobias Baudin som avböjt att kommentera. Det är något som har fått Liberalernas partisekreterare Gulan Avci att reagera.

– Tobias Baudin behöver gå till botten med det här. Socialdemokraterna måste se till att de har skyddsvallar, vilket de inte verkar ha ... Det här är ett hot mot demokratin och våra politiska församlingar, säger hon till Expressen.

I en intervju med TT i samband med ett partiledarmöte på tisdagen kommenterade S-ledaren Magdalena Andersson uppgifterna.

– Det har funnits sådana rykten, men det har inte funnits några belägg för detta. Är det så att någon sitter på information om att det skulle finnas kopplingar till gängkriminalitet så uppmanar jag dem att omedelbart kontakta partiet, säger Andersson till TT.

Den organiserade brottsligheten har redan lärt sig det offentliga bidragssystemet och vet att åberopa den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10