Nyheter

Känd ateist ville inte svara på frågor om islamism

Richard Dawkins.
Richard Dawkins.

När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt fåordig. Bedömare tolkar den vanligtvis frispråkige Dawkins tystnad som rädsla orsakad av hot.

Publicerad Uppdaterad

Evolutionsbiologen Richard Dawkins har blivit kallad för islamofob på grund av sina uttryckta åsikter om denna religion. Men när programledaren Piers Morgan, i en intervju i tv-programmet Uncensored, som kan ses på Youtube, tog upp ämnet islamistisk terrorism blev Dawkins plötsligt kortfattad i sina svar.

Piers Morgan nämner debatten om huruvida IS-kvinnan Shamima Begum ska välkomnas tillbaka till Storbritannien eller ej och undrar om Richard Dawkins har någon åsikt om detta.

– Jag har inte studerat det tillräckligt, svarar Dawkins.

Programledaren upplyser då om att Begum var gift med en IS-krigare samt att debatten handlar om huruvida hon var en del av en terrorgrupp under sin vistelse i Syrien.

– Jag tänker inte säga något om det, säger Dawkins.

Piers Morgan undrade då om Dawkins är orolig för att drabbas av islamistisk terrorism samt om han tänkt på vad som hände Salman Rushdie (författare som mottog dödshot från Irans högste ledare).

– Nej, svarar Dawkins i lågmäld ton samtidigt som han skakar på huvudet.

Människorättsaktivisten Yasmine Mohammed är en av dem som är övertygade om att Richard Dawkins tystnad har sin grund i hot.

”En hjärtskärande scen när Piers Morgan intervjuar Richard Dawkins, en av de mest inflytelserika intellektuella som lever i dag. Han vill inte ens kommentera Salman Rushdie. Det är hit terrorismen leder. Så här fungerar det”, skriver Mohammed i en tweet.

Powered by Labrador CMS