Nyheter

Kan man möta Jesus på krogen?

Är det rätt av Helsingfors universitet att utse Greta Thunberg till hedersdoktor i teologi? Och är svenskarna mer religiösa än de tror? Det är frågor som tas upp i detta avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist kommenterar även Miss Li:s låt ”Fråga Gud”.

Publicerad Uppdaterad

I veckan har Världen idag rapporterat om att Helsingfors universitet utser klimataktivisten Greta Thunberg till hedersdoktor i teologi. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist utnämningen.

– Hon kanske vet skillnaden mellan Gamla och Nya testamentet, men [att hon blev utnämnd till] teolog förundrar mig lite, säger han.

Almkvist påpekar att vi som kristna bör ta hand om vår jord, men han menar att klimataktivisterna ofta går för långt.

– Målet helgar inte medlen, säger han.

Almkvist får även svara på frågan vad Bibeln säger om framtiden för jorden.

Det andra frågan som tas upp är huruvida svenskarna är mer religiösa än de tror. Bakgrunden till diskussionen är en undersökning som visar att Gud och Jesus är de gestalter som nämns mest frekvent i programmet Sommar i P1.

Sven Almkvist säger att han tror att många svenskar har en längtan efter Gud, men att kyrkan – men sin verksamhet och sina politiska korrekta utspel – ofta står i vägen för dem.

Skulle kyrkan presentera ”Skriftens Jesus” skulle många svenskar vara intresserade, tror han.

Sven Almkvist får även kommentera Miss Li:s låt ”Fråga Gud”, som handlar om att hon möter Jesus på krogen och ber honom hälsa Gud att hon behöver hjälp och framtidstro.

Frågorna som ställs är ifall man kan möta Jesus på krogen, varför Gud inte alltid tycks svara och vad Gud kan tänkas vilja säga till Miss Li.

Det sista ämnet som diskuteras är en teologisk tittarfråga om de tjänstegåvor som Bibeln talar om. Sven Almkvist ger även två boktips.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS