Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Greta Thunberg utses till hedersdoktor – i teologi

Klimataktivisten Greta Thunberg omskrivs frekvent för sina återkommande deltaganden i diverse demonstrationer. Nyligen meddelade Helsingfors universitet att man utser Thunberg till hedersdoktor – i teologi.

Nyheter · Publicerad 19:00, 27 mar 2023

Ansedda Helsingfors universitet i Finland, med drygt 30 000 studerande, är det lärosäte som står bakom utnämningen av Greta Thunberg till hedersdoktor i teologi.

”Greta Thunberg är en svensk opinionsbildare och aktivist. Den skolstrejk för klimatet som hon startade hösten 2018 bredde snabbt ut sig till en global rörelse där elever utmanar beslutsfattare till de klimatåtgärder som forskningsresultaten kräver. Genom sitt agerande har hon gett oss alla en uppgift som sträcker sig över våra vardagliga val, och som vi är skyldiga att genomföra som medlemmar i olika gemenskaper och samhällen, men framför allt som människor”, motiverar Helsingfors universitet.

En del applåderar det finländska universitets utnämning utifrån motiveringen att Thunberg är ett språkrör för god förvaltning av Guds skapelse. Kritiker ifrågasätter vilken koppling som finns mellan Greta Thunberg respektive kristen teologi samt troslära i största allmänhet. I en intervju med Nya Dagbladet uppger den ansvarige promotorn, professor Martti Nissinen, att Thunberg ”valdes som röst för den unga generationens oro för jordens framtid” samt att budskapet hon sprider ”har allt att göra med akademisk teologi”.

Enligt tidningen Sändaren är 20-åriga Greta Thunberg den av de åtta nyutnämnda hedersdoktorerna i teologi som har ”klart minst högskolepoäng” i ämnet. Hedersdoktor är en utmärkelse som tilldelas personer utan något krav på prestation i form av exempelvis en doktorsavhandling. 

2019 berättade Världen idag att två debattörer, från Equmenia­kyrkan respektive Svenska kyrkan, ansåg att Greta Thunberg är en profet med budskap från Gud.

På sociala medier märks flera kritiska röster mot att Thunberg utnämns till teologisk hedersdoktor.

”Det är i universiteten som mycket av samhällena finner sina riktningar. Att göra Greta till hedersdoktor i teologi måste ses som ett hån mot just teologin”, skriver Mats Hedenby, pastor samt gruppledare för Kristna värdepartiet i Stockholm, i ett inlägg på Facebook.

Nyligen lämnade Greta Thunberg, tillsammans med klimataktivistgruppen Aurora, in en stämningsansökan mot den svenska staten med anklagelser om att denna inte gjort tillräckligt för att förhindra klimatförändringarna. Den svenska klimataktivisten har även omskrivits med anledning av sitt deltagande i demonstrationer vid norska olje- och energidepartementet. Den gången handlade det om att stoppa den vindkraftpark som planeras att byggas i fjäll­området Fosen vilket, enligt aktivisterna, skulle kränka samernas rätt till sin kultur.

Att göra Greta till hedersdoktor i teologi måste ses som ett hån mot just teologin.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10