Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Kamala Harris, tilltänkt vicepresident i USA, berättar om stora förändringar i landets Mellanösternpolitik framöver. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Kamala Harris: USA ska återställa stödet till palestinierna

Bidenadministrationen ämnar att snabbt återställa ekonomiskt och humanitärt stöd från USA till palestinierna. Det sade Bidens tilltänkta vicepresident Kamala Harris i lördags och slog också fast de bådas överlåtelse till en tvåstatslösning.

Nyheter · Publicerad 11:42, 12 nov 2020

Den israeliska tidningen Jerusalem Post återger i en artikel vad den förmodat blivande vicepresidenten Kamala Harris ska ha uttryckt i en mejlintervju med den arabisk-amerikanska tidningen Arab American News.

Enligt tidningen uppgav Harris i sitt mejlsvar att en Bidenledd administration kommer att ta omedelbara steg mot att ”återställa” ekonomiskt och humanitärt bistånd till palestinierna, och att den kommer att återöppna USA:s konsulat i östra Jerusalem. Hon gjorde också klart att deras administration kommer att motsätta sig varje ensidigt försök till att underminera en tvåstatslösning.

”Vi kommer också att motsätta oss annektering och expansion av bosättningar”, ska Harris vidare ha skrivit.

Harris ska också ha uttryckt hennes och Bidens tro på alla palestiniers och israelers värde, och att de kommer att arbeta för att ”säkerställa att palestinier och israeler åtnjuter lika mått av frihet, säkerhet, välstånd och demokrati”.

I en video på det sociala mediet Twitter tackar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu president Trump för att ha ”tagit alliansen mellan USA och Israel till oöverträffade höjder”. Samtidigt gratulerar Netanyahu också Joe Biden och Kamala Harris till den seger som de förefaller ha vunnit i presidentvalet.

– Jag har en lång och varm personlig relation till Joe Biden sedan nära 40 år tillbaka, och jag känner honom som en fantastisk vän till staten Israel, säger Benjamin Netanyahu i videon.

I en artikel om Kamala Harris och Joe Bidens historia vad gäller Israel-relaterade senatomröstningar och uttalanden, uppger den judisk-amerikanska tidningen Pittsburgh Jewish Chronicle också att Joe Biden ser Netanyahu som en ”nära vän”. Tidningen konstaterar att Kamala Harris har varit en ivrig anhängare till en tvåstatslösning, men pekar också på att hon ska ha stött ett krav som Netanyahu ofta har framfört:

”2016 uppgav hon till Jewish News of California att en varaktig fred förutsätter att palestinierna erkänner Israel som en 'judisk stat'”, skriver Pittsburgh Jewish Chronicle.

Jag har en lång och varm personlig relation till Joe Biden sedan nära 40 år tillbaka, och jag känner honom som en fantastisk vän till staten Israel.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier