Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Judiska elever i Malmö vittnar om de får utstå verbala och fysiska angrepp för att de är judar. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Judehat på Malmös skolor uppmärksammas

Judiska skolungdomar i Malmö får höra skämt som ”snåla jude” och ”jag ska gasa dig”. Skolpersonal beskriver antisemitism som ett getingbo man inte vill pilla i. Det framgår av en rapport som uppmärksammas i samband med onsdagens Förintelsekonferens i Malmö.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 okt 2021

I våras skrev Världen idag om rapporten ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap”, som lyfte fram antisemitism i Malmös skolor. Nu, i samband med Förintelsekonferensen i Malmö, uppmärksammas rapporten i flera medier.

”Jag hade typ ett litet gäng i klassen som heilade och drog judeskämt”, berättar en judisk Malmöelev i studien, rapporterar TT.

”Skämt är det som man möts av. Det är allt från 'snåla jude' till 'jag ska gasa dig'”, säger en annan, enligt nyhetsbyrån.

Enligt TT-artikeln kommer de antisemitiska glåporden från personer med olika bakgrund och är inget unikt för Malmö.

Eftersom många skolelever i Malmö har bakgrund i palestinska områden kan Israel-Palestinafrågan dock bli ett extra laddat ämne i klassrummet, enligt TT. Nyhetsbyrån påpekar att lärare i rapporten uppger att frågan ofta triggar antisemitiska yttringar.

En Malmölärare berättar i rapporten hur lärarkollegor sagt: ”Prata inte om Israel-Palestina här för det blir bara jobbigt”, skriver TT.

”Det har varit ett getingbo som man inte har velat pilla i”, beskriver en skolanställd i rapporten.

Personalen efterlyser strukturer, ramar och tydlighet kring hur de ska jobba mot antisemitism i skolan, uppger TT.

Till rapporten intervjuades 26 skolanställda och 14 judiska barn. I princip alla dessa barn hade varit med om verbala eller fysiska angrepp.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10