Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Joe Biden: Kommer skrota Trumps abortrestriktioner

Planned Parenthood, som bland annat driver abortkliniker i USA, har nu officiellt gett sitt stöd åt Demokraternas presidentkandidat Joe Biden inför höstens presidentval.

– Vi kommer att skydda kvinnors författningsenliga rätt att välja [abort], säger Joe Biden i en video som Planned Parenthood lagt upp på internet.

Nyheter · Publicerad 17:20, 25 jun 2020

I den korta videon säger Joe Biden att han kommer att kämpa för att återuppta internationellt bistånd till organisationer som arbetar med aborter. Han kommer även att skrota de restriktioner mot abort som president Donald Trumps administration infört inom ett federalt hälsoprogram som riktar sig till låginkomsttagare.

Enligt tidskriften Forbes har Planned Parenthood lovat att bidra till Joe Bidens valkampanj med 45 miljoner dollar, vilket är tre gånger så mycket som man spenderade 2016.

– De senaste fyra åren har våra grundläggande rättigheter och vår hälsa varit föremål för attack, säger Alexis McGill Johnson, ordförande för Planned Parenthood Action Fund, som är organisationens kampanjavdelning, i videon.

Hon syftar både på förändringar inom sjukvårdsförsäkringen, allmänt kallad Obamacare, och på olika begränsningar för möjligheten till laglig abort.

I en separat intervju med NPR har Alexis McGill Johnson dessförinnan sagt att årets presidentval ”handlar och liv och död”, vilket flera av hennes kritiker noterat.

”Intressant ordval från Planned Parenthood. Jag håller med om att detta är [på] liv och död. Jag är stolt över att stå upp för och skydda livet. #ProLife”, skrev republikanen Jason Lewis, som kandiderar till senaten i Minnesota.

Många bedömare pekar på att Joe Biden har ändrat sin syn på abort genom åren. Förra året drog han tillbaka sitt stöd för en lagändring som förbjuder federal finansiering av flertalet aborter, och som han själv varit med om att få igenom. Han har också lovat att stärka aborträtten på federal nivå om han blir president.

Han står sedan tidigare bakom förbudet mot de kontroversiella sena aborter som kallas partial-birth abortions.

I tidningen Washington Post skriver krönikören Henry Olsen att Joe Biden rört sig vänsterut under sin politiska karriär.

”Detta ses tydligast i hans ändrade inställning till aborter. Han började sin karriär i senaten som motståndare till aborter”, skriver Henry Olsen, och ger fler exempel.

”Han var mot äktenskap för homosexuella på 1990-talet, och för detsamma 2012. Han ville höja [...] pensionsåldern, se till så att innehav av crack skulle ge hårdare straff än innehav av heroin, och stödde kriget i Irak – sakfrågor som han sedan ändrade ståndpunkt om”.

En annan fråga som kan få det att bränna till under valkampanjen rör initiativet att låta köra skolbarn från välbärgade bostadsområden till skolor i fattigare distrikt, och ibland vice versa, som ett sätt att motverka segregationen. På 1970-talet var Joe Biden emot obligatorisk ”bussning”, som det kallades, vilket han har fått flera kritiska frågor om på senare tid.

Man kan notera att Joe Biden och Donald Trump har gjort motsatta resor när det gäller abort. Donald Trump uttalade sig för rätten till laglig abort i en TV-intervju 1999.

Intressant ordval från Planned Parenthood. Jag håller med om att detta är [på] liv och död. Jag är stolt över att stå upp för och skydda livet. #ProLife

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier