Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Joe Biden: Kommer skrota Trumps abortrestriktioner

Planned Parenthood, som bland annat driver abortkliniker i USA, har nu officiellt gett sitt stöd åt Demokraternas presidentkandidat Joe Biden inför höstens presidentval.

– Vi kommer att skydda kvinnors författningsenliga rätt att välja [abort], säger Joe Biden i en video som Planned Parenthood lagt upp på internet.

Nyheter · Publicerad 17:20, 25 jun 2020

I den korta videon säger Joe Biden att han kommer att kämpa för att återuppta internationellt bistånd till organisationer som arbetar med aborter. Han kommer även att skrota de restriktioner mot abort som president Donald Trumps administration infört inom ett federalt hälsoprogram som riktar sig till låginkomsttagare.

Enligt tidskriften Forbes har Planned Parenthood lovat att bidra till Joe Bidens valkampanj med 45 miljoner dollar, vilket är tre gånger så mycket som man spenderade 2016.

– De senaste fyra åren har våra grundläggande rättigheter och vår hälsa varit föremål för attack, säger Alexis McGill Johnson, ordförande för Planned Parenthood Action Fund, som är organisationens kampanjavdelning, i videon.

Hon syftar både på förändringar inom sjukvårdsförsäkringen, allmänt kallad Obamacare, och på olika begränsningar för möjligheten till laglig abort.

I en separat intervju med NPR har Alexis McGill Johnson dessförinnan sagt att årets presidentval ”handlar och liv och död”, vilket flera av hennes kritiker noterat.

”Intressant ordval från Planned Parenthood. Jag håller med om att detta är [på] liv och död. Jag är stolt över att stå upp för och skydda livet. #ProLife”, skrev republikanen Jason Lewis, som kandiderar till senaten i Minnesota.

Många bedömare pekar på att Joe Biden har ändrat sin syn på abort genom åren. Förra året drog han tillbaka sitt stöd för en lagändring som förbjuder federal finansiering av flertalet aborter, och som han själv varit med om att få igenom. Han har också lovat att stärka aborträtten på federal nivå om han blir president.

Han står sedan tidigare bakom förbudet mot de kontroversiella sena aborter som kallas partial-birth abortions.

I tidningen Washington Post skriver krönikören Henry Olsen att Joe Biden rört sig vänsterut under sin politiska karriär.

”Detta ses tydligast i hans ändrade inställning till aborter. Han började sin karriär i senaten som motståndare till aborter”, skriver Henry Olsen, och ger fler exempel.

”Han var mot äktenskap för homosexuella på 1990-talet, och för detsamma 2012. Han ville höja [...] pensionsåldern, se till så att innehav av crack skulle ge hårdare straff än innehav av heroin, och stödde kriget i Irak – sakfrågor som han sedan ändrade ståndpunkt om”.

En annan fråga som kan få det att bränna till under valkampanjen rör initiativet att låta köra skolbarn från välbärgade bostadsområden till skolor i fattigare distrikt, och ibland vice versa, som ett sätt att motverka segregationen. På 1970-talet var Joe Biden emot obligatorisk ”bussning”, som det kallades, vilket han har fått flera kritiska frågor om på senare tid.

Man kan notera att Joe Biden och Donald Trump har gjort motsatta resor när det gäller abort. Donald Trump uttalade sig för rätten till laglig abort i en TV-intervju 1999.

Intressant ordval från Planned Parenthood. Jag håller med om att detta är [på] liv och död. Jag är stolt över att stå upp för och skydda livet. #ProLife

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier