Det kurdiska självstyret aviserade i början av sommaren att det inte finns tillräckligt med bevis för att ställa de svenska kvinnorna inför rätta. Totalt har det sagts handla om tolv kvinnor och 22 barn med anknytning till Sverige, men siffrorna är osäkra.
Eftersom kvinnorna utvisas har Sverige, enligt UD, en skyldighet att ta emot dem som svenska medborgare.
Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har tidigare sagt att alla kvinnor direkt vid ankomsten till Sverige kommer att mötas av polis och förhöras. På plats för att ta emot kvinnorna kommer även åklagare att finnas, liksom personal från Säpo, sjukvården och socialtjänsten.
– Vi kommer i varje enskilt fall utreda om man kan anta att något brott har begåtts, sade Robin Simonsson på Åklagarmyndigheten till TT under söndagen.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterar dock att det blir svårt att få kvinnorna åtalade för brott, i och med att förbudet mot deltagande i en terrororganisation inte kan tillämpas retroaktivt. Han tror därmed att de kommer att släppas fria.
– Vi var sena på bollen, vi skulle ha haft lagstiftningen på plats 2013 när de reste ner, säger han till Aftonbladet.
Till TT säger han att det hela är ”ett misslyckande och fiasko av stora mått”.
Han tror dock inte att det är helt omöjligt att kvinnorna döms för krigsbrott på sikt.
– Men det är ett pussel, det handlar om att kunna omsätta digitala bevis i en rättsprocess, och binda dem till specifika brott, säger han till Aftonbladet.
Ranstorp ser stora risker med att ideologiskt övertygade personer återvänder till Sverige.
– De arbetar för att återinföra kalifatet, säger han till Aftonbladet.
– När sådana kvinnor kommer hem påverkas de extremistiska miljöerna, kvinnorna får hög status bland radikala krafter. De utför logistiska funktioner och stödverksamhet i Sverige. Men det finns också de som lockats med och bara vill lämna detta bakom sig, fortsätter han.
Moderaterna är kritiska till att IS-kvinnorna får hjälp av UD att ta sig till Sverige. Partiets utrikespolitiska talesperson, Hans Wallmark, uppger för Sveriges Radio att han kommer kräva svar av regeringen för hanteringen av frågan.