Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

IS-återvändare kan släppas fria – ”fiasko”

Tre svenska kvinnor och deras barn som suttit i IS-fångläger i norra Syrien väntades under måndagen komma till Sverige. Det bedöms dock bli svårt att ställa kvinnorna inför rätta.

– Det är ett misslyckande och fiasko av stora mått, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Nyheter · Publicerad 14:39, 6 sep 2021

Det kurdiska självstyret aviserade i början av sommaren att det inte finns tillräckligt med bevis för att ställa de svenska kvinnorna inför rätta. Totalt har det sagts handla om tolv kvinnor och 22 barn med anknytning till Sverige, men siffrorna är osäkra.

Eftersom kvinnorna utvisas har Sverige, enligt UD, en skyldighet att ta emot dem som svenska medborgare.

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) har tidigare sagt att alla kvinnor direkt vid ankomsten till Sverige kommer att mötas av polis och förhöras. På plats för att ta emot kvinnorna kommer även åklagare att finnas, liksom personal från Säpo, sjukvården och socialtjänsten.

– Vi kommer i varje enskilt fall utreda om man kan anta att något brott har begåtts, sade Robin Simonsson på Åklagarmyndigheten till TT under söndagen.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterar dock att det blir svårt att få kvinnorna åtalade för brott, i och med att förbudet mot deltagande i en terrororganisation inte kan tillämpas retroaktivt. Han tror därmed att de kommer att släppas fria.

– Vi var sena på bollen, vi skulle ha haft lagstiftningen på plats 2013 när de reste ner, säger han till Aftonbladet.

Till TT säger han att det hela är ”ett misslyckande och fiasko av stora mått”.

Han tror dock inte att det är helt omöjligt att kvinnorna döms för krigsbrott på sikt.

– Men det är ett pussel, det handlar om att kunna omsätta digitala bevis i en rättsprocess, och binda dem till specifika brott, säger han till Aftonbladet.

Ranstorp ser stora risker med att ideologiskt övertygade personer återvänder till Sverige.

– De arbetar för att återinföra kalifatet, säger han till Aftonbladet.

– När sådana kvinnor kommer hem påverkas de extremistiska miljöerna, kvinnorna får hög status bland radikala krafter. De utför logistiska funktioner och stödverksamhet i Sverige. Men det finns också de som lockats med och bara vill lämna detta bakom sig, fortsätter han.

Moderaterna är kritiska till att IS-kvinnorna får hjälp av UD att ta sig till Sverige. Partiets utrikespolitiska talesperson, Hans Wallmark, uppger för Sveriges Radio att han kommer kräva svar av regeringen för hanteringen av frågan.

När sådana kvinnor kommer hem påverkas de extremistiska miljöerna, kvinnorna får hög status bland radikala krafter.

Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien.

Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst till IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del av de övriga har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal personer på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av dem som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige. Förundersökningar om krigsbrott har inletts och även lagts ned.

Källa: TT

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier