Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad.
Ordspråksboken 13:13

Världen idag

En ny lag förbjuder människor som vistas i Irak att ha någon som helst kontakt med Israel. Den som eventuellt bryter mot denna lag uppges riskera livstids fängelse eller dödsstraff. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Irakisk lag: Kontakt med israeler kan straffas med döden

Irak kriminaliserar all form av kontakt med Israel och israeler. Den som eventuellt ertappas för detta lagbrott kan komma att dömas till döden.

USA är upprört och menar att detta står i skarp kontrast till andra arabländer, som bygger broar genom att normalisera förbindelser med Israel.

Nyheter · Publicerad 12:00, 31 maj 2022

I torsdags antog makthavare i Irak ett lagförslag som kriminaliserar normalisering av relationer med Israel. 275 av 329 irakiska parlamentsledamöter uppges ha röstat ja till lagförslaget.

I ett uttalande förklarar Iraks parlament att lagstiftning mot all form av kontakt med Israel är ”en sann återspegling av folkets vilja”, skriver Times of Israel.

Den inflytelserika shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr, vars parti blev vinnare i fjolårets irakiska parlamentsval, sägs ha uppmanat irakier att gå ut på gatorna för att fira den nya lagen. Hundratals anhängare till al-Sadr skanderade anti-israeliska slagord i samband med en demonstration i Bagdad, uppger tidningen.

USA säger sig vara ”djupt upprört” över att det irakiska parlamentet valt att kriminalisera förbindelser med Israel.

”Förutom att äventyra yttrandefriheten och främja en miljö av antisemitism, står denna lagstiftning i skarp kontrast till de framsteg som Iraks grannar har gjort genom att bygga broar och normalisera relationerna med Israel, vilket skapar nya möjligheter för människor i hela regionen”, skriver USA:s regering i ett pressmeddelande publicerat på sin officiella webbsajt.

Lagen om förbud mot all form av kontakt med Israel gör Irak till ett än mer extremt land i en arabvärld där flera länder på senare tid vandrat en motsatt väg genom att stärka sina förbindelser med Israel, skriver New York Times.

USA försäkrar Israel sitt fortsatta stöd.

”USA kommer att fortsätta vara en stark och orubblig partner till Israel, inklusive när det utökar banden med sina grannar i strävan efter fred och välstånd för alla”, skriver USA:s regering.

Eftersom Irak aldrig erkänt staten Israel är det oklart hur lagen ska kunna verkställas i praktiken. De två nationerna saknar diplomatiska förbindelser med varandra, och varken irakiska medborgare eller företag tillåts besöka Israel.

Lagstiftningen gäller irakiska privatpersoner och företag samt utländska medborgare som vistas i Irak. Brott mot denna lag har en straffskala innehållande såväl dödsstraff som livstids fängelse, uppger flera medier.

USA kommer att fortsätta vara en stark och orubblig partner till Israel.

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10